V tomto světě jsem jen pixelem. Paranoiu v nás vzbuzují novinky od Yot Club, Dog Race a VOJTIKa

7. únor 2024

Americký písničkář a producent Yot Club nás s novinkou Pixel přesouvá do digitálního světa a vzkazuje: „Určitě se máte hůř než vypadáte!“. Paranoiu dále prohlubují ještě Dog Race – čerstvý post-punkový objev z Londýna, který je už po třech singlech přirovnáván k velikánům Bauhaus. Rapovější přístup opět volí Lil Yachty, na tracku A Cold Sunday ale sampluje R&B z šedesátek. K tanci vybízí Eliminate s Frost Children a mezi novinkami Radia Wave nechybí ani VOJTIK. Mirage!

Dog Race – It’s The Squeeze

Credits: Katie Healy, James Kelly, Jed Finkelstein, Ali Chant
Label: Fascination Street Records
Album: It’s The Squeeze single

Londýnský nezávislý objev Dog Race přichází z DIY scény se znepokojivým post-punkem a budí velký ohlas. Tahle kapela má na kontě teprve tři singly, přesto se ji hudební novináři nebojí přirovnávat třeba k ikonickým Bauhaus. Sami Dog Race tvrdí, že jejich tvorbu poznamenaly hodiny a hodiny poslouchání Kraftwerk. My do rotace nasazujeme jejich čerstvou novinku – paranoidní hit It’s The Squeeze, který se pohybuje někde mezi dark wavem, post punkem a Kate Bush. A chceme víc!

VOJTIK – MIRAGE

Credits: Vojtech Klinec, Midding Beatz
Label: self-released
Album: DOPAMIND EP

Největší objev slovenské scény posledních let VOJTIK byl před pár dny nominovaný na čtyři ceny Radio_Head. Jeho debutové album Kvety z Podpoľania představil živě i na Radiu Wave. Nyní na něj navazuje sedmitrackovým EPčkem DOPAMIND, z něhož do naší rotace putuje Mirage. O té na svůj Instagram napsal: „...aj keď skladba je o mojich nie až tak zdravých silno vekovo rozdielnych vzťahoch myslím že je to veľmi sweet hudba s nádychom old Hollywood Vintage Romance kind of vibes...ak sa nad tým hlbšie zamyslím skladba je o zatajovani a hazarde neobvyklého vzťahu.“ Není proto náhodou, že se mladý hudebník inspiroval v debutové (ukrývané) desce Lany Del Rey nazvané Lana Del Ray a.k.a. Lizzy Grant, která stejné téma často na svých skladbách otevírala také.

Lil Yachty – A Cold Sunday

Credits: Miles Parks McCollum, Aris Tatalovich, Nate Jones, T. Forsythe
Label: Quality Control Music / Motown Records
Album: A Cold Sunday single

Psych-rockové album rappera Lil Yachtyho Let's Start Here bylo jedním z největších překvapení loňského roku. Yachty se následně vrátil k rapu, vydal EPčko Tesla, hostoval u Drakea a producentsky se podílel na desce Kida Cudiho. I na aktuálním singlu A Cold Sunday rapuje, ale zároveň se vrací do historie – skladba totiž sampluje jednu píseň z repertoáru skupiny The Elgins, která působila v polovině šedesátých let v rámci Mottownu. Píseň Heaven Must Have Sent You z roku 1966 byla jejich největším hitem a Lil Yachty a jeho producent Aris Tatalovich ji vrací do oběhu.

Yot Club – Pixel

Credits: John Ryan Kaiser, Tommy English
Label: Amuse
Album: Rufus

V Brooklynu usazený americký písničkář a producent Yot Club ke svému jménu přinesl pozornost hlavně díky platinovému singlu YKWIM?. Z playlistu Radia Wave jeho líbivý indie pop můžete znát díky skladbě Lauren, kterou napsal společně se spill tab. Pixel je jeho prvním letošním singlem a přesouvá nás do digitálního světa. „V tomto světě jsem jen pixelem,“ nebo „díky této technologii si uvědomuji, jak jsem malý,“ zpívá v něm. Na lehkonohém tracku s frenetickou akustickou instrumentací si Yot Club pohrává s jednoduchou myšlenkou: „Možná ty na oko atraktivní životy lidí stojí úplně za nic! Proč by jinak vynakládali takové úsilí, abychom si mysleli opak?“ Singlem oznamuje v pořadí druhou studiovku Rufus, která vyjde 29. března u značky Amuse.

Eliminate – SMSOU ft. Frost Children

Credits: Nathan Merill, Angel Prost, Lulu Prost
Label: Eliminate Music
Album: Get Off The Internet

Producent Nathan Merrill aka Eliminate a hyperpopová dvojice Frost Children se potkali už loni, kdy první jmenovaný remixoval singl Flatline druhých jmenovaných. Teď se situace obrací a Frost Children hostují na jeho nové desce Get Off The Internet, která vyšla na začátku února. Energický banger SMSOU (internetová zkratka věty "Set my sight on you") je aktuálním singlem z Eliminateovy debutové desky. Ten na ní míchá hyperpop s EDM a právě track s Frost Children je dobrým příkladem toho, jaký výsledek to může dát.

Spustit audio

Související