V Solnici začala rozsáhlá údržba dřevin. V lokalitě Šárka bylo nutné pokácet desítky starých stromů

22. březen 2024 07:50

Solnice na Rychnovsku zahájila rozsáhlou údržbu několika stovek dřevin v lokalitě Šárka. Město tím chce zvýšit bezpečnost v místě, kam chodí pravidelně na procházky například děti z mateřské školy. Část stromů byla přestárlá a hrozilo, že spadnou. Proto bylo zapotřebí je vykácet. 

Čtěte také

„Jsme v lokalitě Šárka a děláme tady úpravy dřevin na základě posudku odborné firmy,“ říká nezávislý starosta Solnice Jan Hostinský, se kterým stojíme u vycházkové trasy, která je částečně uzavřená.

Je obehnaná páskou a pracovníci z městských lesů tady už začali s údržbou dřevin. Stromy jsou rozdělené do několika kategorií a některé z nich je potřeba okamžitě pokácet.

„Je to docela složité. Vzhledem k tomu, že je to tu ve stráni a vybírají se jen některé stromy. Stahujeme to traktorem, měli jsme tu právě dva arboristy, kteří nám to vázali, případně odřezávali stromy od vrchu. Taháme to ven a pak se dřevo zpracovává. Chlapi z technických služeb nám jsou k ruce, popisuje Ondřej Kosek, který spravuje lesní pozemky města Solnice.

V Solnici začala rozsáhlá údržba dřevin. V lokalitě Šárka bylo nutné pokácet desítky starých stromů

Pokácet musel se svými kolegy skoro 40 stromů, které byly v havarijním stavu a hrozilo, že už moc dlouho nevydrží. „Jsou bohužel napadené houbou a víceméně to hnije. Hrozí pád stromů. Vzhledem k tomu, že tudy prochází spousta lidí, také děti ze školky, tak je zapotřebí to upravit a skácet. Aby nikdo nepřišel k újmě na zdraví.

Údržba dřevin v Solnici bude mít několik fází

První etapa by měla být kompletně hotová do konce března.

Čtěte také

V následujících dvou letech město plánuje v lokalitě Šárka postupně ošetřit a ozdravit zhruba 200 stromů.

„Další úpravy budou samozřejmě následně pokračovat. Ty ale nemusí být prováděny v době vegetačního klidu, vysvětluje starosta Solnice Jan Hostinský.

Do aktuální údržby dřevin radnice investovala 140 tisíc korun. Další etapy zatím nejsou naceněné.

V Solnici začala rozsáhlá údržba dřevin. V lokalitě Šárka bylo nutné pokácet desítky starých stromů
Spustit audio

Související