V Rychnově nad Kněžnou chtějí 25. května otevřít bazén. I tady ale budou platit hygienická opatření

18. květen 2020 08:07

Na koupalištích budou lidé muset po 25. květnu nosit roušky, nutné nebudou jen do vody, při cestě k ní nebo při pobytu na lehátku či ručníku. Kapacita bude omezena na deset metrů čtverečních na osobu, povinné jsou dvoumetrové rozestupy. Před vstupem si návštěvníci musí vydezinfikovat ruce. 

Podmínky pro provoz venkovních koupališť, vnitřních bazénů, saun nebo wellness center zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Čtěte také

V Rychnově nad Kněžnou by rádi co nejdříve obnovili provoz krytého bazénu. Ten je kvůli pandemii koronaviru už více než dva měsíce zavřený. Lidé by se jeho otevření mohli dočkat 25. května.

„Vyhlížím každým dnem, kdy bazén otevřou," říká stálá zákaznice místního bazénu Dagmar Šimonová.

Normálně chodí plavat třikrát týdně kvůli rehabilitaci.
„Uzavření bazénu se na mám zdravotním stavu velmi podepsalo. Protože předtím už bylo tělo rozhýbané, ale teď se zase dostalo do onoho předchozího stavu, což pro mne není nic příjemného. Je to bolestivé a člověk musí brát o to víc léků. A to je zbytečné, když je možnost chodit plavat a něco pro to své tělo dělat."

V Rychnově by rádi otevřeli v pondělí 25. května

Podle ředitele bazénu Tomáše Nováka by hygienická opatření po obnovení provozu mohla být podobná, jako v Německu.
„Podle německých informací se bude dodržovat to, co bude platit i běžně. Počet plavců na vodní plochu je daný normou. Do každé dráhy by měl mít každý plavec pro sebe 3 x 2 metry prostoru. Takže kdybychom my tady natáhli pět drah, tak by se jednalo o 55 plavců najednou."

Nový krytý bazén v Rychnově nad Kněžnou

Zaměstnanci jsou na častou dezinfekci prostor zvyklí, říká Tomáš Novák.
„My jsme podle sanitačního plánu povinni vydezinfikovat všechny prostory každý den. Některé prostory se musí dezinfikovat dokonce každou hodinu. To jsou například sprchy nebo toalety. Máme v plánu zatím zkusit oddělit návštěvníky tak, aby neměli skříňky těsně vedle sebe, že bychom omezili tento prostor. A každý večer bychom ještě jednou prošli všechny skříňky dezinfekcí."

Čtěte také

S provozem sauny tady zatím nepočítají.

Povoleno bude využívat i sprchy a šatny ob jednu skříňku. Provozovatelé koupališť musí stanovit osobu zodpovědnou za dodržování opatření. Nejméně dvakrát až třikrát denně musí provozovatelé dezinfikovat všechna zařízení, která návštěvníci používají.

Tobogany jsou povoleny, musí se ale dodržet rozestupy 1,5 metru i ve frontě, atrakce typu vlnová řeka jsou zakázány.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související