V Pardubicích natáhnou dostihovou sezónu. Na začátku i na konci

13. duben 2023

Závodiště nečeká na druhý květnový svátek. Své brány proti zvyklostem otevírá o pár týdnů dřív. První dostihy jsou v plánu na 16. dubna. K pomyslnému zimnímu spánku ulehne domov Velké pardubické skoro až v polovině listopadu.

„Je to jakýsi pilotní projekt. Snažili jsme se vyhovět požadavkům dostihové obce, Jockey Clubu. V uplynulých letech jsme pořádali dva páteční dostihové mítinky. Letos jsme je proměnili v plnohodnotné dostihové dny. Skutečně tak zahájíme sezónu dřív. Uvidíme, s jakým se to setká zájmem. Myslím si, že to je cesta správným směrem a že bychom u toho měli zůstat. Začneme takovou jarní ochutnávkou. Máme v plánu trojici rovinových dostihů a dvakrát proutěné překážky. Bude to dobrý odrazový můstek do plnohodnotné sezóny,“ říká ředitel Dostihového spolku Pardubice Jaroslav Müller.

Lákavější peníze

Překážková sezóna ale opravdu odstartuje až 8. května. Nemění se ani počet 4 kvalifikačních dostihů na Velkou pardubickou. „U druhého dochází ke změně distance, a tedy i kurzu dostihu a hlavně k navýšení výhry na rovný jeden milion korun. Asi největší změnou sezóny bude celkové navýšení dotací, což je pozitivní zpráva směrem k realizačním týmům. Snad tak uvidíme dostatek kvalitních koní na závodišti.“

Ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Letošní 133. Velká pardubická se poběží 8. října. Předcházet jí bude Cena zimní královny, tedy prestižní rovinový dostih pro dvouleté klisny. Do Pardubic se po deseti letech stěhuje z Karlových Varů. „Kromě dřívějšího zahájení sezóny bude i pozdější konec. Závěrečný mítink je totiž plánovaný až na 12. listopadu. Velká pardubická sama o sobě má velikou setrvačnost, takže jsme to celé trochu natáhli. Je potřeba se tomu trochu přizpůsobit. Hledali jsme vhodný termín, který by nahradil tradiční, tedy 14 dní po Velké pardubické a dostali jsme se až k tomuto,“ vysvětluje Müller.

Kromě dostihů obsahuje sezónní program třeba výstavu Koně v akci. Ta zažije 25. ročník. Samotný Dostihový spolek letos oslaví 30 let od svého založení. Stane se tak na pardubickém zámku. Výročí se ale bude věnovat průběžně.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související