V nových autobusech a zdarma – to je městská hromadná doprava ve Valašském Meziříčí. Náklady město platí z pokut za rychlost

13. červen 2022 15:57

Městskou hromadnou dopravu zdarma zavedlo od 12. června 2022 Valašské Meziříčí. Radnice láká cestující taky na větší komfort při cestování.

Ve Valašském Meziříčí 12. června 2022 vyjely do ulic nové vozy městské hromadné dopravy. Cestující tady budou mít dopravu zdarma. Město tak chce lidi motivovat k tomu, aby dali MHD přednost před osobními auty.

Ve Valašském Meziříčí není MHD zdarma poprvé. Město bezplatnou jízdu hromadnou dopravou zavedlo už v roce 2017, kvůli nařízení Evropské unie ji ale lidé mohli využívat zdarma jen dva roky. Nyní tuto službu zavádí město znovu.

Nový dodavatel bude tuto službu poskytovat v nových vozech, které jsou nízkopodlažní s novými navigačními panely a se zařízením, které umí monitorovat počet cestujících. Na základě údajů o nastupujících a vystupujících v jednotlivých stanicích bude moci město v budoucnu dopravu optimalizovat.

Nové červené autobusy s nápisem ValMez jsou ve stylu městského loga. Na pokrytí nákladů na jejich provoz použije město výnosy z pokut ze záznamů místních radarů.

Smlouva s novým dopravcem za 200 milionů korun je historicky největší zakázkou Valašského Meziříčí, město ji podepsalo na 10 let.

Spustit audio

Související