V litoměřickém muzeu si mohli zájemci vyrobit svou knihu

7. leden 2018

Oblastní muzeum v Litoměřicích připravilo v sobotu komentované prohlídky k výstavě o Tajemství barokních knih.

Malí i velcí si také mohli na tvůrčí dílně vyrobit jednoduchým způsobem svou malou knížku, kterou opatřili originálním potiskem.

Na komentovanou prohlídku dorazily zhruba tři desítky zájemců, se svou papírovou knížkou pak z muzea odešly skoro dvě desítky převážně malých čtenářů.

„V přízemí muzea je téma Litoměřičtí knihtiskaři, dále výstava jak v baroku kniha vznikala, krok po kroku. Třetí část je pak věnovaná restaurování knih,“ popsala stručně výstavu Tajemství barokní knihy Kristýna Sedláčková z Oblastního archivu v Litoměřicích a spěchala k pokladně pro asi tři desítky zájemců o komentovanou prohlídku výstavy.

V malé tvůrčí dílničce sedělo u stolu přibližně deset dětí s rodiči nebo prarodiči. Před sebou měli nastříhané čtvrtky a několik druhů razítek. Workshop vedla Pavlína Gutová:

„Vytvoříme si malou knížku, formou sešitové vazby a budeme vytvářet takzvaný katunový papír. Jedná se o dekorativní druh papíru, který se vytvářel právě už v období baroka,“ vysvětlila. Jeho základem jsou razítka, v baroku bývala dřevěná.

Když si děti sedly k pracovnímu stolu, vyslechly krátké povídání o tom, jak tiskem obal knihy vyrobit.

Desetiletá Amálka Fridrichová z Pohořan u Litoměřic už věděla, co si bude do své vlastnoručně vyrobené zapisovat: „Asi hry. Roblox, Minecraft,“ říká Amálka a dokazuje tím, jak snadné je propojení mezi rukodělnou výrobou knihy a počítačovými hrami.

Výstava Tajemství barokní knihy potrvá v Oblastním muzeu v Litoměřicích do 4. února.

autor: Jan Beneš
Spustit audio