V kraji se vyskytuje covidová varianta omikron u zhruba čtyř pětin vzorků vyšetřovaných na mutace

18. leden 2022 09:10

V Královehradeckém kraji přibývá potvrzených případů nakažlivější koronavirové varianty omikron. Odhadem ji má osmdesát procent nově nakažených, udávají to zástupci krajské hygieny na základě provedených laboratorních testů. Před týdnem to bylo o dvacet procent míň. 

Stoupá kvůli tomu počet lidí v nemocnicích? Jsou volné kapacity na testovacích místech? To zjišťovala reportérka Jana Házová.

V našem kraji se nákaza šíří nejrychleji na Hradecku. Tam je i nejvyšší podíl nákazy omikronem, tuto variantu má 9 z deseti nově pozitivně testovaných, jejichž vzorky laboratoře vyšetřovaly na mutace. Celkově stoupá počet pozitivních výsledků.

Čtěte také

Denní počet nových případů koronaviru v celé České republcie v pondělí skokově vzrostl, testy odhalily 20270 nakažených, zhruba o 13000 víc než před týdnem. Nejhorší situace je nyní v Praze, kde k dnešku incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na každých 100.000 obyvatel, stouplo na 1608.

Predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukazují, že denní počty nakažených by se na vrcholu omikronové vlny epidemie na konci ledna mohly dostat až k 50.000 případů denně. Po rychlém nárůstu ale odborníci očekávají také rychlý pokles.

V Královéhradeckém kraji v pondělí skokově přibylo potvrzených případů covidu-19, testy odhalily 944 nákaz, přičemž před týdnem v pondělí 289. Jde o nejvyšší pondělní nárůst počtů nově zjištěných nákaz od začátku loňského března, vyplynulo z údajů ministerstva zdravotnictví. 

Čtěte také

Potvrzených případů za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel v Královéhradeckém kraji je 726. Nejrychleji se nákaza šíří na Hradecku, nejpomaleji na Náchodsku.

Epidemie koronaviru u nás tedy podle Krajské hygienické stanice stoupá. Zvýšil se i počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích?

Zatím ne, počet hospitalizovaných s kovidem 19 naopak klesá. Pro srovnání, podle posledních dostupných dat bylo v kraji hospitalizovaných 90 pacientů s tímto onemocněním, z toho na jednotce intenzivní péče leželo 23. Minulé pondělí se s kovidem léčilo o 31 pacientů víc.

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je aktuálně zhruba 50 pacientů s kovidem 19, z toho přibližně třetina zůstává na jednotkách intenzivní péče.
V nemocnicích platí stávající režimová opatření, nadále trvá až na výjimky zákaz návštěv.

Čtěte také

Je aktuálně dostatek volných testovacích míst?

Kapacity testovacích míst na koronavirus jsou v nemocnicích v Královéhradeckém kraji zatím dostačující. Oslovená zdravotnická zařízení v kraji v prvním dni tohoto týdne v souvislosti s plošným testováním všech zaměstnanců podle ČTK nezaznamenala zvýšený zájem o kontrolní PCR testování.

Tato situace platí jak pro krajské nemocnice v Náchodě, Trutnově a v Rychnově nad Kněžnou, tak pro Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související