V Dolní Moravě vzniká nejdelší visutý most světa

Horský resort Dolní Morava bude mít od jara novou atrakci. Dva hřebeny Králického Sněžníku propojí most s délkou 721 metrů.

Dolní Morava je nejvýchodnější a zároveň nejsevernější obec v Pardubickém kraji. Patří k oblíbeným turistickým destinacím, návštěvnické atrakce přibývají téměř každý rok. Resort Dolní Morava se může pochlubit hned několika „nej“. Svézt se tam můžete nejdelší horskou bobovou dráhou v Česku, podívat se do útrob největšího modelu mamuta na světě nebo se projít po Stezce v oblacích. Právě v její blízkosti teď vzniká i nový visutý most.

Nad údolím Mlýnského potoka

Visutý most s názvem Sky bridge 721 vzniká poblíž horní stanice lanovky Sněžník. Vstupní objekt na most se nachází za chatou Slaměnka. Most se klene ve výšce 95 metrů nad údolím Mlýnského potoka a spojuje protilehlé hřebeny Slamník a Chlum. Oba konce mostu se ale nenacházejí ve stejné úrovni, most začíná v nadmořské výšce 1125 metrů a Chlumu se dotýká v nadmořské výšce 1135 metrů.

Projektantem i dodavatelem stavby je česká firma, která nepřerušuje práce ani ve složitých zimních podmínkách. Most bude vážit přes 400 tun, celková váha lan se pohybuje okolo 160 tun. Visutý most v Dolní Moravě překoná parametry současného nejdelšího mostu světa pro pěší. Ten se nachází poblíž portugalského města Arouca a na délku měří 516 metrů.

Horská chata Slaměnka

Součástí celého projektu zážitkového mostu je také naučná stezka Most času. Vzniká ve spolupráci Resortu Dolní Morava s Lesy ČR, obcí Dolní Morava a Muzeem československého opevnění z let 1935 až 1938. Přesný termín dokončení stavby zatím není jasný, první návštěvníci by se podle slov obchodního ředitele Resortu Dolní Morava Tomáše Drápala mohli po mostě projít v květnu letošního roku.

Ze sjezdovky na Stezku

Areál v Dolní Moravě nabízí lyžařům osm sjezdovek všech stupňů obtížnosti, v současné době se snaží rozšiřovat modré sjezdové trati, o něž je největší zájem. Lyžaři mohou využít dvě čtyřsedačkové lanovky a dále vleky typu kotva nebo poma. Areál U Slona se zaměřuje především na rodiny s dětmi. Ty tu najdou zimní trati typu fun trail s klopenými zatáčkami a dvěma tunely. Součástí areálu je také jump trail se skokánky nebo crossová trať evropských parametrů nejen pro závodníky, ale i všechny návštěvníky resortu.

Už sedm let se návštěvníci dolnomoravského resortu vydávají po široké lávce vedoucí do oblak. Stezka v oblacích je zážitková stavba, která se nachází nedaleko horní stanice lanovky Sněžník na vyhlídce Skalka, ve výšce 1 116 metrů nad mořem. Stoupání je pozvolné a bezbariérové, a to až do výšky 55 metrů.

Lanovka od hotelu Vista na kopec Slamník

Na délku má Stezka v oblacích podobné parametry jako visutý most, dlouhá je 710 metrů. Stezku lemuje deset informačních tabulí, kde si můžete přečíst celou řadu zajímavých informací o krajině a přírodě Králického Sněžníku, třeba už jen to, že jde o nejmenší pohoří v Česku, zato ale třetí nejvyšší. Architekt Zdeněk Fránek Stezku v oblacích obohatil řadou interaktivních prvků, návštěvníci procházejí tunelem, na vrcholku stezky si můžou lehnout do sítě nebo se svézt dolů tobogánem.

autor: BRA
Spustit audio

Související