V českých školách přibývají děti ukrajinských uprchlíků. Jak si na nové prostředí žáci zvykají?

22. březen 2022 10:48

Do školy dnes ráno vyrazily statisíce českých dětí. A s nimi také mnoho dětí ukrajinských uprchlíků. Ti jsou často v Česku jen pár dní nebo dokonce jen hodin, neumí jazyk a na nové školní prostředí si teprve zvykají. Jak jim to jde, zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Existuje nějaká souhrnná statistika, kolik ukrajinských dětí do českých škol po začátku válečného konfliktu nastoupilo?

Ptal jsem se na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, to zatím ale celkové údaje nemá. Školy z celé republiky je úředníkům poskytnou na konci března.

Čtěte také

Co se týče Královéhradeckého kraje tak je jediná možnost, zjišťovat počty přímo v jednotlivých městech a obcích. Například v Hradci Králové evidují na základních školách 110 dětí ukrajinských uprchlíků, v Trutnově jich do lavic usedlo dosud 35 a v Náchodě zhruba 90.

Právě v Náchodě je zatím nejvíc ukrajinských dětí v Základní škole TGM, tam jich nastoupily téměř tři desítky, především na první stupeň. Kapacity tak v této škole docházejí, podle ředitelky Radky Lokvencové je volných asi 10 míst a to především na druhém stupni školy.

Daří se ukrajinské děti zařadit do běžné výuky, když drtivá většina z nich neumí česky?

Ve zmiňované Základní škole TGM v Náchodě to například mají ukrajinské děti jednodušší, tato škola má totiž se začleňováním takových dětí dlouholeté zkušenosti. Cizinci tam tvoří třetinu žáků a jsou mezi nimi i děti Ukrajinců, kteří u nás delší dobu žijí a tak nově příchozím samozřejmě pomáhají.

Čtěte také

Jinde na školách je to složitější, základem je překonat jazykovou bariéru. Je tak důležité, aby se ukrajinské děti co nejdříve naučily alespoň základy češtiny. Na některých místech tak zatím pro ně vytváří jakési společné skupiny a odtud teprve postupně budou jednotlivé děti zařazovat do klasických tříd.

Učitelé dosud využívají ke komunikaci nejrůznější internetové překladače a někdy se domlouvají opravdu i rukama a nohama. Řada škol proto chce do výuky zapojit i ukrajinské ženy, které ve své zemi učily. Ty by mohly na školách působit třeba jako asistentky pedagogů.

Jak ukrajinské děti tu obrovskou změnu zvládají?

Některé bez problémů, ale i jiných je to složitější. Důvodů může být samozřejmě mnoho. Třeba podle ředitelky Základní školy TGM v Náchodě Radky Lokvencové jsou ukrajinské děti rozdělené na dvě skupiny.

Čtěte také

V té první jsou ty, které s rodinami přijely včas. Ty jsou většinou v pohodě. Snaží se nebo zlobí, zkrátka jako běžné české děti. Ve druhé skupině jsou ale děti, které se ještě před útěkem ze své vlasti setkaly se střelbou, nálety i bombardováním. A tady třeba ani nemají rodiče.

Takové děti nesou současnou situaci velmi těžce, rozruší je například jakýkoliv nezvyklý hluk. Při něm vybíhají ze tříd hledají, kam by se schovaly. Na to, aby si zvykly budou samozřejmě potřebovat nějaký čas.

Spustit audio

Související