Ústecké muzeum získalo do svých sbírek poslední dochovaný automat na výrobu lahví

16. listopad 2023 10:43

Muzeum města Ústí nad Labem získalo další vzácný exponát – poslední dochovaný automat na výrobu lahví. Stoletý stroj vážící bezmála 10 tun přestěhovali muzejníci z areálu sklárny v Dubí do depozitáře, kde se mu budou věnovat konzervátoři. Vystavit ho historici chtějí v plánované průmyslové expozici.

Automatický stroj vyvinul v USA roku 1905 vynálezce Michael J. Owens. Pro výrobu znamenal revoluci.

„Zatímco ručně byl dělník schopen v nesmírně těžkých podmínkách vyrobit kolem 50 lahví denně, automat značky Owens jich zvládl i víc než 3000,“ uvedl kurátor sbírky lahví Jakub Doležel.

Do Čech Owensova novinka dorazila krátce před první světovou válkou. Ústecká sklárna, největší lahvárna v Rakousko-Uhersku, spustila první stroj roku 1913.

Jediný známý dochovaný exemplář muzejníci objevili v Dubí před sídlem sklárny Union Lesní Brána. Stál tam venku jako pomník už od 80. let minulého století. Byl vyroben v roce 1929 v licenční výrobě v Berlíně pro sklárnu Fischmann a synové v Dubí. Pracoval nepřetržitě 53 let.

Roku 1982 ho skláři odstavili jako vůbec poslední provozovaný Owens v Československu a po vyřazení putoval rovnou na podstavec. Dokonce o něm tehdy vznikl i dokumentární film.

Do Ústí se stěhoval dvakrát – první pokus zmařila nečekaně velká hmotnost zařízení. Napodruhé už se náročný transport podařil – stroj muzejníci uskladnili v suché hale, kde mu společnost činí Schichtovy unikátní vodíkové kompresory z roku 1911 nebo Schichtova akumulační parní lokomotiva z roku 1929.

autor: pach | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související