Umrlčí cesta na Valašsku se kuriózně nachází u vesnice Veselá. Kolem ní jsou podle pověstí a vzpomínek pamětníků ostatky zatracenců

V životě i v krajině můžete narazit na spoustu cest: svatební, křížovou, služební, rovnou i klikatou, do nebe i do pekel. Markéta Macháčková a Zdeněk Urbanovský se v dalším z dílů seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje vydali na cestu umrlčí.

Nedaleko Zašové na Valašsku najdete takzvanou umrlčí cestu. Kuriózně vedla do místní části, původně samostatné obce s názvem Veselá. Právě po této cestě sem do kostela sv. Martina byli sváženi nebožtíci i z okolních tří obcí, a to až do konce 60. a počátku 70. let.

Znalec místní historie Rostislav Václav Němejc vypráví, že po umrlčí cestě byli nebožtíci ze zámožnějších rodin přepravováni vozem, chudí museli obstarat snesení svých mrtvých pěšky na márách. „To se ale bavíme o lidech, kteří měli právo být pohřbeni na veselském hřbitově, což byla většina,“ doplňuje pan Němejc a přidává další informace: „Někdy do počátku 19. století ale fungovala praxe, kdy právo spočinout na hřbitově bylo odňato vrahům, sebevrahům a pochybným existencím. Ti pak byli pohřbíváni podél této umrlčí stezky.“

Archeologicky tato informace sice doložena není, ale podle pověstí a vzpomínek pamětníků údajně tito lidé byli skutečně pochováváni kolem této cesty. A protože duše těchto zatracenců neměly spočinout v pokoji, údajně trápily pocestné, a to až do 20. století.

Právě umrlců a duchů zemřelých se týkají místní pověsti a zkazky o ne úplně přirozených dějích, které se na umrlčí cestě údajně odehrávaly. Petra Pavelková z Veselé zmiňuje například vyprávění o svém pradědovi, který zbavil cestu, po které se sváželi mrtví a kolem níž se pohřbívali zatracenci, strašidelných duchů.

„Josef byl rodák z Velké Lhoty a byl to místní tesař. Už dlouhou dobu ho trápilo, že si lidé stěžují na to, že mají strach chodit po místních cestách, protože tu straší zlé síly,“ vypráví Petra Pavelková a pokračuje: „Vypravil se proto za místní bohyní, která už věděla, proč za ní jde. Poradila mu, že má setnout smrk, ve kterém přebývají duchové umrlců. Ten mu prý určí krkavec tím, že usedne na jeho špičku. Skutečně se tak stalo, Josef strom podťal a vytvořil z něho kříž, který postavil na hranici okolních obcí. Tím vyřešil tento problém a od té doby na této cestě nestraší.“

Zmiňovaný kříž tu skutečně najdete, a to na pomezí katastrů tří obcí: Veselá, Hrachovec a Malá Lhota. Znalec místní historie Rostislav Václav Němejc nicméně zmiňuje doložená fakta: „Jedna věc jsou pověsti, které určitě mají své jádro. Nicméně kříž vznikl v roce 1938, v době ohrožení Československa ze strany nacistického Německa. Tehdejší nadlesní, český vlastenec pan Josef Handl dal pokyn vybudovat v katastru Veselé, Hrachovce a Velké Lhoty tři kříže, aby měl český národ obranu před hrozící německou expanzí.“

Do Veselé na Valašsku na umrlčí cestu se můžete vypravit buď reálně nebo už nyní v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové a odborníka na cestovní ruch Zdeňka Urbanovského.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Spustit audio

Související