Uherské Hradiště chce změnit nábřeží Moravy. Aby tam lidé chodili na rande i posedět u vody

16. leden 2018

Vedení Uherského Hradiště plánuje úpravy nábřeží řeky Moravy u historického centra města. Úpravy se mají týkat zhruba kilometr dlouhého úseku nábřeží od budov Povodí Moravy na Moravním náměstí až po služebnu policie na Velehradské třídě.

„Radní vyhlásí na začátku února architektonickou soutěž na návrh prací. Radnice chce místo zatraktivnit,“ říká starosta Stanislav Blaha z ODS.

Podle městského architekta Aleše Holého je nábřeží v současné podobě nevzhledné. „Místo nevybízí k zastavení, k nějakému spočinutí. Nikdo si tam nedá rande, protože není kde. Všechny areály kolem, gymnázium, veslařský klub, jsou k řece otočené hladovými stěnami. Cokoliv tam uděláme, povede k oživení nábřeží,“ uvedl Holý.

Architektonická soutěž bude oficiálně vypsána 2. února. Město chystá výstavu všech návrhů, se kterými se tak bude moci seznámit i veřejnost.

„Město očekává ambiciózní, nadčasový a zodpovědný návrh nového hradišťského nábřeží, který obohatí městskou urbanistickou strukturu o klíčový městský veřejný prostor. Součástí návrhu má být i pěší most spojující oba břehy,“ píše se v návrhu na stránkách České architektonické komory.

Harmonogram prací ani očekávané náklady podle starosty Blahy nelze v současné chvíli odhadovat. Řádově se mohou pohybovat v desítkách až stovkách milionů korun. Město hodlá upravovat nábřeží po etapách, rádo by využilo i evropské dotace.

Mapa úseku nábřeží, kterého se mají úpravy týkat. Zdroj: MÚ Uherské Hradiště

Související