Učenec rabín Šach, který je pohřben v Holešově, zde podle legendy dopsal své knihy až po své smrti

15. listopad 2023

V Holešově můžete najít hned několik tajemných míst. Kromě místního podzemí je to například i židovský hřbitov, na kterém najdete místo posledního odpočinku známého rabína Šacha.

Čtěte také

Rabín Šach patřil k nejvýznamnějším židovským učencům. Narodil se v Litvě, pohřben je ale v Holešově, kde na sklonku svého života působil a zemřel zde v nedožitých 42 letech.

Náhrobek rabína Šacha, který najdete na místním židovském hřbitově, je ve stylu takzvané tumby, která je tvořena celkem šesti kamennými deskami. K jeho hrobu se přijíždějí poklonit a požádat o přímluvu Židé z celého světa. Na jeho počest se místní Stará synagoga nazývá Šachova.

Ta se kuriózně nachází hned vedle panelového domu ze 70. let, takže ji zejména zahraniční turisté nemohou najít. Uvnitř se ale nachází „pravé poklady. Nejstarší jsou tu dubové dveře, které pochází z roku 1615 a zažily samotného Šacha. Je tu i staré kamenné umyvadlo, kde rabínu Šachovi byly umývány ruce. V horní části synagogy se pak nachází naprosto unikátní knihovna, ve které jsou i jeho slavná díla.

Zajímavostí je, že rabín se jmenoval jinak, než je dnes nazýván. Jeho jméno zní Sabbatai ben Meir ha Kohen, rabín Šach se mu říká podle zkráceného názvu jeho stěžejního díla. To se jmenovalo Siftej kohen, z toho zkráceně „šach“.

V Holešově najdete i úplně první vydání tohoto díla - výtisk z roku 1662. A právě této knihy se týká jedna z legend o rabínu Šachovi. Podle ní rabín tuto knihu už nestačil dopsat ani vydat.

Následující příběh pak vypráví správce Šachovy synagogy Vratislav Brázdil: „Existuje legenda, která říká, že rabín Šach tuto knihu nestačil dokončit během života. Ale před smrtí dal pokyn, aby až zemře, zamkli jeho pracovnu, a po dobu jednoho roku aby do ní nikdo nevstoupil. Tak se také stalo, a když přišlo první výročí jeho úmrtí, vstoupili dovnitř a přišli k jeho stolu, zjistili, že kniha byla nějakým zázračným způsobem dokončena.“

Jaká legenda je spojena s vydáním knihy? A jaké podivuhodné náhody se váží s výročím smrti rabína Šacha? Dozvíte se v dalším putování redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové a odborníka na cestovní ruch Zdeňka Urbanovského v pořadu Záhady a tajemství Zlínského kraje.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Spustit audio

Související