Třetí pokus o radary v Chrudimi. Výjezd na Čáslav má hlídat úsekové měření

1. srpen 2023 07:42

Řidiče v Chrudimi začnou kontrolovat radary. Radnice v posledních letech chtěla měření rychlosti zavést několikrát a na různých místech. Pokaždé ale plán nakonec zastavila. Tentokrát už by ale měli být řidiči pozornější. Úsekové měření má začít ještě letos.

Proč vlastně v Chrudimi radary nepořídili už dřív? Před šesti lety se chystalo úsekové měření u nemocnice. Ale dlouho se řešilo, jestli radary koupit, nebo pronajmout, zakázka se zrušila a plán radnice nakonec úplně opustila.

Další varianta počítala se stěhováním radarů různě po městě - byla vytipovaná riziková místa, kde řidiči rychlost často překračují. Měření ale odmítal jeden z koaličních partnerů ve vedení města - konkrétně sdružení Chrudimáci. Jejich veto přípravu zastavilo. Teď už se tak chystá vlastně třetí verze možného měření rychlosti.

Těžká noha do kopce

Měřit se má v místní v části Markovice. Přes ně vede frekventovaná silnice I/17 na Heřmanův Městec a Čáslav. A výjezd od Chrudimi je navíc z kopce, takže to řidiče k vyšší rychlosti svádí. Radnice vypsala zakázku na dodávku techniky a mezi podmínkami je, že radar bude snímat minimálně stometrový úsek ve středu Markovic, bude umět zaznamenat rychlost z obou směrů a auto vyfotit.

Je možné, že budou následovat i další místa. Místostarosta Chrudimi Zdeněk Kolář (ANO) počítá s tím, že systém měření rychlosti začne fungovat ještě letos. A uvidí se, jak se osvědčí v praxi. Podle něj má radnice připravená ještě další dvě místa, kde by kontroly chtěla zavést. Ale důležitý bude právě start a to, jak se technika osvědčí a jestli se podaří provoz zpomalit.

Spustit audio

Související