Tresty pro policisty, kteří v Uherském Hradišti přivázali ženu v cele, neplatí. Zrušil je Nejvyšší soud

4. říjen 2018 13:14

Nejvyšší soud zrušil podmínky pro tři policisty, kteří předloni v Uherském Hradišti přivázali opilou výtržnici v cele k mříži. 

Neplatí tak rozsudky okresního i krajského soudu a nařídil nové projednání případu, zjistil  server iROZHLAS.cz (celý článek zde).

Jakub Vychodil a Ondřej Paška původně dostali roční trest podmíněně odložený na jeden rok, Miroslav Vaněk rok a půl s odkladem na dva roky. Hrozilo jim až pět let. Všichni tři u policie skončili.

Jaká byla intenzita, ptá se soud

„Nejvyšší soud dospěl k závěru, že ačkoliv jednání obviněných bylo nesprávné, v dané situaci nadbytečné a došlo k porušení vnitřních předpisů a zákona o policii, nedospělo takové intenzity a stupně společenské škodlivosti, aby bylo nutné přistoupit k aplikaci trestního práva,“ uvádí usnesení Nejvyššího soudu, které má server iROZHLAS.cz k dispozici.

Soudy musí jejich případ projednat znovu. „V rámci nového projednání a rozhodnutí věci zváží, zdali by jednání obviněných mohlo být kázeňským proviněním, a podle toho ve věci rozhodne, přičemž je vázán právním názorem, který vyslovil ve svém rozhodnutí Nejvyšší soud,“ uvádí usnesení.

U policie už neslouží

Vychodil, Paška a Vaněk opilou ženu zadrželi předloni v únoru. V panelovém domě ničila výtahové dveře. Test na alkohol ukázal, že v krvi měla dvě promile. Policisté ji na 11 minut připoutali s rukama nahoře k mřížím. Státní zástupce policisty obvinil kvůli tomu, že jejich zásah byl podle něj neadekvátní a ponižující, navíc v rozporu se zákonem a morálními zásadami.

Sama žena uvedla, že se cítila ponížená a bezmocná, policisté se naopak bránili, že ji připoutali, aby si neublížila. Stěžejní důkaz představoval kamerový záznam. Žena se na něm vůči policistům chovala vulgárně. Okresní soud v Uherském Hradišti však argumentoval, že připoutání je možné jen ve výjimečných případech, které v tomto případě nenastaly.   

V dubnu 2017 policisty potrestal podmínkami ze zneužití pravomoci úřední osoby, Vaňka navíc z porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. Protože odvolací Krajský soud v Brně tresty potvrdil Pašku a Vaňka policie propustila, Vychodil odešel sám. Proti pravomocnému rozsudku ale podali dovolání a uspěli.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio