Trať mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem příští rok nejspíš čeká dlouhá výluka

16. březen 2023

Trať mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem příští rok nejspíš čeká nickolejný provoz. Předběžně s ním počítá Správa železnic, jak upozornil internetový deník Zdopravy.cz.

Po kolejích přes Vysočinu teď jezdí odklonem mezinárodní dálkové vlaky z Brna do Prahy. Dočasně se tam přesunuly kvůli jiné výluce, která definitivně skončí letos.

Ta zásadní pro lidi z Moravy se týká úseku z Vlkova u Velké Bíteše po Křižanov a pak z Přibyslavi do Pohledu u Havlíčkova Brodu. Dohromady je to asi dvacet kilometrů trati na dvou různých úsecích, kde by od března do září vůbec nejezdily vlaky kvůli modernizaci kolejí a zastávek.

Deník Zdopravy.cz to vyčetl z návrhu výluk, který Správa železnic poslala dopravcům. Omezení se zároveň týká trati, kudy stále jezdí odklonem dálkové soupravy, tedy mezinárodní vlaky spojující Brno a Prahu. Vysočinu teď křižují proto, že se ještě nemůžou vrátit na hlavní koridor přes Českou Třebovou.

 Nickolejný provoz

Správa železnic si zopakuje takzvaný nickolejný provoz, který loni platil mezi Brnem a Blanskem. Prakticky to znamená, že práce můžou být hotové dřív, nebudou přinášet komplikace se zpožděním vlaků a Správa železnic zároveň nemusí platit zajištění náhradní dopravy, což jinak dělá běžně u jiných výluk.

Kdy bude jisté, zda na nickolejný provoz dojde? A jaké další výluky Správa železnic chystá? Poslechněte si.

Spustit audio