Tichá noc se poprvé hrála v roce 1818. K českým Vánocům patří ale třeba i rozverný song z roku 1962

22. prosinec 2023

Někdy jsme na ně možná už trochu alergičtí, nicméně bez nich bychom asi měli pocit, že svátečnímu času cosi chybí. Vánoční písničky nás doprovázejí při nákupech v obchodních centrech, zní z rádia i televize, na vánočních trzích… A některé jsou už hodně historické.

Na Štědrý den roku 1796 zazněla poprvé v kostele v Rožmitále pod Třemšínem Česká mše vánoční. Složil ji Jakub Jan Ryba, učitel a hudební skladatel, který sbíral lidové písně. Opatřil ji i českým textem, neboť jak se údajně vyjádřil „z latinsky zpívaných žalmů nemá náboženský užitek ani zpívající ani poslouchající“.

Dvaadvacet let po „Rybovce“ se v Rakousku zrodila asi vůbec nejslavnější vánoční píseň Stille Nacht neboli Tichá noc. Poprvé se hrála v kostelíku v Oberndorfu u Salzburgu na Štědrý den roku 1818. Varhaník Franz Xaver Gruber zhudebnil báseň pomocníka faráře Josefa Franze Mohra. Premiéra Tiché noci se kvůli potížím s varhanami odehrála jen v doprovodu kytary.

Čtěte také

Tichá noc se ale proslavila až o pár let později. V roce 1821 varhany v Oberndorfu opravoval Carl Mauracher, varhaník z Zillerthalu, a při práci objevil noty této písně. Vzal si je domů a dal je místnímu varhaníkovi. Tomu se prý píseň natolik zalíbila, že ji nadšeně šířil dál. V roce 1838 se dostala do oficiálního lipského zpěvníku, o rok později díky německé pěvecké rodině vešla ve známost i v Americe. Dnes se zpívá po celém světě, přeložena byla do 300 jazyků, několikrát v různých verzích i do češtiny.

„Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé…“ Psal se rok 1962, když se z československých rádií poprvé linul rozverný vánoční song s veselým textem, který je s námi dodnes. První nahrávku natočila malá zpěvačka Magda Hrnčířová se skupinou Settleři. Hudbu složil Jaromír Vomáčka, text napsal Zdeněk Borovec. A jen pro úplnost – písnička se nejmenuje Vánoce, Vánoce přicházejí, ale jmenuje se Veselé Vánoce.

Českých vánočních písniček je celá řada, sváteční songy nahrálo nespočet interpretů. Patří mezi ně třeba Karel Gott s písničkou Jsou svátky, Václav Neckář s Půlnoční nebo Janek Ledecký se Sliby se maj plnit o Vánocích.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související