Těžce nemocné děti patří domů, ne do nemocnice. V dětské paliativní péči vědí, jak to zvládnout

1. září 2023

Patnáct tisíc dětí v České republice trpí velmi vážnou nemocí, která je limituje nebo ohrožuje na životě. Ročně takových dětí přibude osm set. Rodiny těchto dětí mohou požádat o pomoc Domácí dětskou paliativní péči ENERGEIA.

„Jde nám o to, aby tyto děti mohly žít doma a nemusely trávit čas v nemocnici. Podporujeme rodiny, které to chtějí zvládnout. Děti patří domů. Mohou ležet ve své postýlce, obklopené hračkami, slyšet ruch z kuchyně,  jak maminka ťuká nádobím a připravuje jídlo. I když jsou děti, které mohou mít snížený stupeň vnímání, i tak to funguje,“ vysvětluje Jana Černocká.

A co potřebují takové rodiny? „Podporu, aby mohly fungovat, někoho, kdo jim pomůže zvládnout běžné situace, upozornit na to, co dělat třeba jinak. Naučíme je i praktické zdravotnické úkony, jako je manipulace s odsávačkou, kyslíkem. Máme zkušenosti, že maminky těchto dětí jsou skvělé pečovatelky a fungují fantasticky,“ říká Černocká.

Přivezou i hada

Sídlo Domácí dětské paliativní péče ENERGEIA je v Heřmanově Městci. Momentálně pečují o devět rodin v dosahu 60 kilometrů od Heřmanova Městce. „V týmu nás je dvacet tři. Zasahujeme nejen do Pardubického, ale také Královéhradeckého a Středočeského kraje,“ říká vedoucí Dětské paliativní péče Heřmanův Městec Jana Černocká.

Tým dětské paliativní péče je složený ze zdravotníků, sociálních pracovnic, nechybí fyzioterapeut, ergoterapeut, psycholožka. „Snažíme se pomoct i po psychické stránce , jak se připravit i na úmrtí dítěte. Uvědomujeme si ale, že tyto rodiny potřebují také rozptýlení. Máme kolegyni muzikoterapeutku, přijedeme s pejskem nebo s hadem, nevěřili byste, jak takový had vytvoří v rodině úplně jinou atmosféru,“ usmívá se Jana Černocká.

Klobouk jako symbol pomoci

Jedním z principů paliativní péče je nedávat dny životu, ale dávat život dnům. I na základě tohoto hesla se rozhodl spolek Rozběháme Luži uspořádat akci na podporu Dětské paliativní péče v Heřmanově Městci.  „Tentokrát běžíme pro rodiny, které mají takové starosti, jaké jsou pro mnohé z nás nepředstavitelné. Klobouk dolů před nimi,“ říká organizátor benefiční akce Klobouk pomáhá Pavel Karal.

Akce se koná v sobotu 9. 9. na hradě Košumberk. Zapojit se může každý, kdo si chce zaběhat nebo si i zachodit. Starty různých forem běhů jsou v 10 dopoledne, na odpoledne je připravena zábava a kulturní program pro celou rodinu.

Spustit audio

Související