Tak pravil Zarathustra! Vlastní hodnoty nastavují novinky Fvck_Kvlta, Tierry Whack a Chief Bromden

20. březen 2024

Tierra Whack konečně vydává dlouho očekávanou debutovou desku World Wide Whack, rapové fanoušky potěší i Flo Milli na beatu od grimeového producenta Ritona. Švédští trendsetteři Yung Lean a Bladee se vzdali narkorapu a servírují společné pop-punkové album Psykos a britský Lynks vydává svůj pop song o lásce k tenisu. Slovenský rapper Fvck_Kvlt slaví výhru alba roku singlem Rap Game a tuzemští Chief Bromden uzavírají novinkovou selekci opojným chaosem. Tell Me What You Want!

Fvck_Kvlt - Rap Game (Tak vravel Zarathustra)

Credits: Denis Bango
Label: self-released
Album: Rap Game (Tak vravel Zarathustra) single

Slovenský rapper Denis Bango aka Fvck_Kvlt na předávání hudebních cen Radio_Head Awards trhnul historický rekord – na tom, že jeho deska Cigán je nejlepším loňským slovenským albem, se shodli poprvé jak fanoušci, tak i novinářská obec. S tím, že jde o největšího žijícího umělce, souhlasíme i my v redakci a do rotace nasazujeme jeho nový singl Rap Game (Tak vravel Zarathustra). Hudebník tady definitivně zašlapává do země československý mainstreamový rapový rybníček s tím, že na tak samolibou sebranku se podle vlastních slov už prostě odmítá dívat. „Toto je rap game. Šlapať po hlavách tým, čo nemajú hlas?“ ptá se.

Tierra Whack - X

Credits: Tierra Whack, Casey McMillan, Nadav Chatinover, Quentin Shemwell
Label: Interscope
Album: World Wide Whack

Rapperka a hudebnice Tierra Whack vlétla na scénu před šesti lety s inovativním mixtapem/filmem Whack World. Od té doby vydala několik EPček, spolupracovala s Aliciou Keys nebo Beyoncé, ale teprve březnová novinka World Wide Whack je její regulérní albový debut. I na něm pokračuje v svůdném míchání rapu a R&B se surreálně-humornými texty, v nichž si střílí ze světa kolem, ale především ze sebe samé. Pořád má také v oblibě krátkou stopáž písní. Ve skladbě X, kterou jsme z desky vybrali, se Tierra Whack rozchází s někým, kdo "dostal práci, ale neměl kvalifikaci". Pod produkcí skladby jsou podepsaní RicandThadeus & Davwave.

Chief Bromden - Leadership

Credits: Štěpán Pařízek, Antonín Kropáček, David Tichý, Jan Čapek, Lubomír Příkaský, Lukáš Polák
Label: Full Moon Forum
Album: in/tense logic

Energičtí Chief Bromden začínali pět let nazpět jako instrumentální mathrocková kapela, nyní mají podmanivé melodické vokály Štěpána Pařízka a na kontě dlouhohrající debut, EPčko z předloňska a čerstvě i album in/tense logic. To vznikalo v průběhu roku 2023 ve studiu Tropical Cell v pražských Kasárnách Karlín (pod dohledem Lukáše Poláka ze spřátelené kapely Orient). Chief Bromden jsou kulminací různorodých hudebních talentů, mísí se tu členové Manon Meurt, Ghost of You nebo shallov. „Na in/tense logic jsme se zvukově semkli. Pouť do zatím neprobádaných tvůrčích vod jsme absolvovali ve společné snaze nahrát silné písně,“ říká k procesu vzniku desky kytarista Lubomír Příkaský. Ze stále přítomného chaosu a atypických rytmů tu víc než kdy jindy vystupuje kvalita samotných skladeb. Z alba, které vyšlo 15. března na labelu Full Moon Forum a zahrnuje hostovačky Edova syna a Barbory Hory (whyohwhy), nasazujeme položku č. 2 Leadership. Rozhovor s Chief Bromden si můžete poslechnout v aktuálním dílu Modelářů.

Yung Lean & Bladee - Golden God

Credits: Jonatan Leandoer, Benjamin Reichwald, Benjamin Keating, Lucio Westmoreland
Label: World Affairs
Album: Psykos

Dvě výrazné postavy švédského alternativního rapu Yung Lean a Bladee se kamarádí už více než dekádu, ale celé společné album udělali až nyní. Deska Psykos vyšla v polovině března bez ohlášení a místo zasněnéh narkotického rapu má blíže k pop-punku nultých let, na němž šéfové Sad Boys a Drain Gangu vyrůstali. O produkci společné nahrávky Yung Leana a Bladeeho se postarali Palmistry a Silent$ky. Platí to i o skladbě Golden God, v jejímž refrénu Yung Lean zpívá: „Deset let, krev, pot a láska, pořád hrdě stojíme“ a nejspíš odkazuje na společné začátky s Bladeem. Poprvé se spolu tihle dva objevili na Leanově debutovém mixtapu Unknown Death 2002 z roku 2013. Spolu jsou také slyšet na jednom tracku z kompilace GTBSG Compilation ze stejného roku.

Lynks - Tennis Song

Credits: Elliot Brett
Label: Heavenly Recordings
Album: Tennis Song single

Na konci února jsme vám nabídli Stage z největšího evropského showcaseového festivalu Eurosonic, kde vystoupila v rámci BBC Introducing i talentovaná drag horrorová pop star Lynks. Mix rapu a elektropopu v neopakovatelném vizuálním balíčku stihl za posledních pár let nadchnout prestižní média jako NME, The Guardian nebo Attitude a není divu – chytlavé singly jako jsou CPR, Silly Boy nebo Use It Or Lose It se vám zaručeně zaryjí do hlavy. Nejinak je tomu u nového singlu Tennis Song, který putuje do naší rotace. V textu Lynks nabízí dojemnou zpověď o nešťastné lásce, jež ve zkratce a s humorem dovede říct vše podstatné: „You made a gay boy love sports. That's not easy to do. But you did it.“ Lynks se navíc v těchto měsících vydává na své první evropské turné, snad brzy zavítá i k nám.

Flo Milli - Tell Me What You Want

Credits: Tamia Carter, Derrick Gray, Henry Smithson, Johnny Goldstein, Theron Thomas
Label: RCA
Album: Fine Ho, Stay

Své druhé studiové album Fine Ho, Stay vydala americká rapperka Flo Milli v polovině března. Desku výrazně zviditelnil už singl Never Lose Me z loňského listopadu a díky hostovačkám SZA a Cardi B se podíval i do americké Top 20. Na výsledné desce přibyli hosté Gunna nebo Monaleo a mezi beatmakery jsou velká jména jako Lex Luger nebo Mike Will Made It. Track Tell Me What You Want s Flo Milli natočil anglický producent Riton, který se od začátku tisíciletí pohybuje na klubové scéně a má za sebou beaty pro rappery z grimeového undergroundu nebo spolupráci s Davidem Guettou. Energická Flo Milli byla pro jeho beat požehnáním.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.