Tajemství chuti Dubského perníku se ukrývá v rodinném receptu na perníkové koření
Příběh perníkářky Jitky Horčičkové z Dubí začíná u jejího dědečka. Ten totiž slíbil vnoučkovi perníkovou chaloupku. A protože ji nesehnal, nakonec mu ji upekl sám. Tak se zrodila rodinná perníkářská firma, s dnes už 40letou tradicí.
„Základem dobrého perníku je koření, to je to, co dělá dobrý perník,“ prozrazuje Jitka Horčičková a pokračuje: „My si mícháme vlastní koření podle tajného rodinného receptu. U perníku je ale také hodně důležité, aby nebyl překořeněný.“
Obecně platí, že aby byl perník perníkem, nesmí v koření chybět badyán, anýz, skořice, dokonce pepř. Z dalších surovin pak do něj patří med, cukr, mouka, tuk a vajíčka.
Ve firmě Dubský perník vyrábějí perníky mnoha tvarů – zvířátka, hračky, postavičky, samozřejmě srdíčka.
Mezi jejich největší dílo patří perníková maketa kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí o váze 11 kilogramů. Odjela na výstavu do Německa, pak se vrátila zpět a několik let byla vystavena v Dubí.
Jitka Horčičková nabízí i strouhaný perník, vhodný k zahuštění povidel nebo do rajské omáčky. Také perníkové pohárky v balení s miniaturní lahvičkou alkoholu. Ten se do pohárku nalije, trošku do těsta nasákne, takže po vypití sníte perníkový pohárek se speciální příchutí.
Související
-
Makový perník
Uvedené množství stačí na dvě formy. Pokud je nemáte, upečte to ve větším pekáči nebo na plechu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.