Svítkov není výletní místo, paradoxně ho navštíví stovky tisíc lidí ročně

Historie Svítkova sahá až do pravěku, kdy lokalitu osídlovali lidé lužické kultury. Z těchto dob se ale pochopitelně příliš mnoho arefaktů nedochovalo. První doložená písemná zmínka je z roku 1465, kdy král Jiří z Poděbrad podepsal prvnímu majiteli tamního mlýna předávací listinu.

Od těch dob se Svítkov značně proměnil. Z původních několika stavení kolem tehdejšího mlýna je dnes rozvíjející se čtvrť, která je navíc od roku 1964 součástí Pardubic. Tamní škola bude letos slavit 100 let od svého založení. Z původní pětiletky je dnes klasická devítiletá základní škola, kterou navštěvují stovky místních dětí. Dokonce už dvakrát byla rozšířená a postupně se přistavělo pravé a levé křídlo.

Základní škola ve Svítkově

Se svítkovskou školou jsou spjaté také některé dramatické osudy. „Poměrně dobře známý je příběh Luďka Matury, který byl absolventem svítkovské školy a pomáhal aktérům operace SIlver A, za což také zaplatil životem. Spolu s ležáckými obyvateli byl popraven v roce 1942 na pardubickém Zámečku,” připomíná historii Jiří Chvála, autor knihy Svítkov v proměnách času. Do školy chodili ale také třeba dva piloti britského královského letectva, Bohumil Dubec a František Procházka.

Svítkov jako občasný magnet

Svítkov je turisticky velmi frekventované místo, kde se na relativně malém území často schází desetitisíce lidí. Koná se tam například Velká pardubická, Aviatická pouť nebo Zlatá přilba. V těsné blízkosti obytné zóny je také pardubické letiště. „Paradoxně ale čtvrť jako taková nic moc dalšího turistům nabídnout neumí, jen ty velké akce, a tak lidé přijedou, doslova nás zavalí auty a zase odjedou,” popisuje situaci starosta Svítkova Petr Králíček.

Bývalé stavební parcely se přemění v park

Ze své pozice se prý snaží spíš dělat něco pro obyvatele, než přemýšlet nad turismem. „Dělá se toho tady dost, nedávno tu například vznikl divadelní ochotnický spolek, a na západním okraji Svítkova bude nový park. Je to lokalita za poslední výstavbou, je tu kopec, kde děti v zimě sáňkují,” ukazuje svítkovský zastupitel Martin Vencl, který se na nápadu také podílel. Velká část parku by měla být hotová ještě letos.

Spustit audio

Související