Šváb chuťově není špatný, ale lidé u něj mají největší blok, říká Milan Václavík ze spolku Hmyz na talíři
Už zhruba rok je u nás hmyz schválen jako potravina. Ale prozatím nečekejte, že na menu v restauracích uvidíte třeba fritovaného švába. Daleko spíš se vám do jídla vloudí nepozorovaně jako hmyzí moučka, bohatý zdroj proteinů.
Entomofágie. Pod tímto cizím slovem se skrývá využívání hmyzu jako potraviny. Na světě žije přibližně 1500 druhů jedlého hmyzu. S výjimkou Evropy a Severní Ameriky si na něm běžně pochutnává celý svět.
Ale i u nás už máte možnost ochutnat v rámci nejrůznějších festivalů či degustačních večerů třeba osmažené moučné červy či kobylky na víně. Ve Frýdku-Místku je připravoval Milan Václavík ze spolku Hmyz na talíři, se kterým jsme si povídali.
Související
-
Hmyz na talíři hollywoodských hrdinů naznačuje, že by se mohl...
Nedávno jsem viděl tři krásné filmy, kde hrdinové jedli broučky: Indiana Jones, Šílený Max a Motýlek. Začnu Motýlkem – jedním z nejslavnějších a nejautentičtějších ...
-
Bude hmyz součástí našeho jídelníčku?
Podle OSN je chov hospodářských zvířat zodpovědný za zhruba osmnáct procent celosvětové produkce skleníkových plynů. Řešením by mohl být hmyz, jehož chov je šetrnější.
-
Cvrčci a červi na talíři. Proč ochutnat hmyzí speciality?
Hmyz se v kuchyni nemusí vyskytovat jenom jako obtížný škůdce, ale klidně i jako delikatesa na talíři. Navíc zdravá a plná hodnotných proteinů. Možná, že se i v čes...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka