Suchá Loz, Záhorovice a Blazice. Stát chce mít nové přehrady na stovkách hektarů

11. květen 2020 13:47

Stát plánuje nádrže v Suché Lozi a Zahorovicích na Uherskobrodsku a v Blazicích na Kroměřížsku

Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území pro vodní nádrže. Některé nádrže ve Zlínském kraji by měly mít i přes 200 hektarů.

Dnes to zástupci ministerstva oznámili na tiskové konferenci.

Čtěte také

Stát plánuje nádrže v Suché Lozi a Zahorovicích na Uherskobrodsku a v Blazicích na Kroměřížsku.

V Záhorovicích i Blazicích mají mít nádrže přes dvě sta hektarů.

Celkem by nová místa zadržela 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík. S místy, které dnes ministerstvo představilo, souhlasili starostové tamních obcí, řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je jasné, že jeho úřad většinu míst podpoří. Nyní je v tzv. generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod 65 míst.

Současná spotřeba vody ve Zlínském kraji je 1000 litrů za sekundu a vodní dílo Vlachovice má dávat až 350 litrů za sekundu, tudíž by se mohla pokrýt až třetina celkové spotřeby vody v kraji.

Většina nádrží by byla podle ministerstva zemědělství vodárenských, je tedy pravděpodobné, že by měly v případě stavby kolem sebe ochranná pásma vodních zdrojů. Toman upozorňuje na to, že i pokud se seznam lokalit rozšíří, trvá v nejlepším případě pět až sedm let, než se dodělají průzkumy a dopadové studie. Příprava a výstavba trvá mezi 15 a 20 lety.

Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa. Návrh se podle Tomana projednával s krajskými úřady a se 123 obcemi, jejichž katastrální území by bylo hájením dotčeno.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaliček na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související