Studenti hradecké obchodní akademie mají ve výuce povinnost založit firmu a celý školní rok ji řídit

22. březen 2024 08:19

Studenti Obchodní akademie v Hradci Králové si osvojují dovednost podnikání tím, že zakládají studentské firmy. V nich si rozdělují úkoly, vyrábí své vlastní produkty a poté je jezdí prezentovat na veletrhy. A to nejen v Česku, ale také do zahraničí. Své výrobky prodávají nejen na veletrzích, ale i na e-shopu. Jak se jim to daří?

Čtěte také

„Předmětem našeho podnikání je výroba tašek ze starých, už nepoužívaných bannerů. Ty většinou zůstávají firmám v jejich skladech jako odpad. A protože se těžko recyklují, protože mohou být z nejrůznějších materiálů, tak jsme se rozhodli, že se toho chopíme my. A budeme z nich vyrábět různé produkty,“ vysvětluje Lucie Fiedlerová, studentka Obchodní akademie v Hradci Králové.

Studentkou firmu s názvem REBAN založila spolu se svými spolužáky. Celkem jich je 15. Ze starých bannerů nechávají vyrábět velké nákupní tašky, menší kosmetické tašky a také penály a pouzdra. „Tady mám například velkou tašku, která je uvnitř vybavena i speciální úložnou kapsou i podšívkou. Dělali jsme i sbírku po naší škole na podšívky, abychom je nemuseli kupovat. A současně jsme zužitkovali staré, již nepoužívané látky.

Studenti tašky nešijí sami, ale nechávají si je vyrábět v chráněné dílně, která zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi. Někdy je potřeba vyrobit desítky produktů, popisuje studentka Daniela Kulhánková. „To záleží na tom, jestli máme nějakou akci. Když je veletrh, tak je odběr těch kusů větší. Takže třeba větších i menších tašek jsme teď připravovali kolem 50.

Čtěte také

Podnikání si studenti 3. ročníku oboru ekonomické lyceum zkouší každoročně v rámci povinné praxe, upřesňuje učitelka Petra Kábrtová. „Oni v průběhu jednoho školního roku od září vymýšlejí svůj podnikatelský záměr, zakládají svoji firmu, musí zvolit název i předmět společnosti, účastní se pak různých prodejních akcí. Ty nejlepší společnosti mohou potom přetavit tohle své zkušební podnikání do reálné firmy. Pokud se jim to podaří.

Studenti se firmě věnují pravidelně jednou týdně při odpolední výuce ve škole. Část práce jim ale zbyde na doma. Úkoly mají rozdělené, každý má na starosti něco jiného, říká studentka Dáša Gottwaldová. „Doma tomu věnujeme opravdu dost času. Zejména tedy především vedoucí oddělení. Já momentálně pracuji na výroční zprávě, což mi zabírá většinu volného času. A je to vážně náročné.

Své produkty studenti prodávají na e-shopu a také na veletrzích, a to i v zahraničí. Teď svoji práci prezentovali na veletrhu ve Vídni.

Spustit audio

Související