Studenti a učitelé ústecké univerzity tvořili v drážďanském rezidenčním zámku výukové materiály pro české žáky a studenty

1. říjen 2018

V Rezidenčním zámku v Drážďanech skončil (30. 9.) v pořadí letos už druhý workshop českých vysokoškoláků. Studenti a učitelé z ústecké univerzity Jana Evangelisty Purkyně tam připravovali výukové materiály pro žáky základních a studenty středních škol v Česku.

Cílem je přiblížení dějin Saska dětem, a také zábavná forma výuky němčiny.

„Každý rok k nám zavítá poměrně hodně návštěvníků z Česka – jak turistů, tak školních tříd. A právě pro ně jsme tu chtěli vytvořit něco, co by je sem přilákalo,“ vysvětluje prvotní myšlenku tohoto projektu doktorka Grit Lauterbach z oddělení muzeální pedagogiky v rezidenčním zámku.

„Proto jsme s ústeckou univerzitou Jana Evangelisty Purkyně vymysleli tento projekt, ve kterém společně s tamními studenty a učiteli tvoříme učební materiály, které pak poskytneme školám v Česku. Pomocí těchto materiálů mohou žáci lépe pochopit a prozkoumat naše expozice,“ dodává.

Vzniknou tak různé brožury s hádankami, které by měly děti učit zábavnou formou.

V rezidenčním zámku jsou uložené skvosty z dávných sbírek saských kurfiřtů, které sahají až do dob českého krále Jiříka z Poděbrad. V současnosti je tam k vidění celkem devět expozic – každá z nich přitom nese českou stopu.

Aktuální workshop je zaměřený na expozici s názvem „Nová zelená klenba“. Jde v podstatě o pokladnici, ve které jsou nejvýznamnější poklady saské historie, převážně zlaté a stříbrné umělecké předměty, nádobí a šperky od 16. století.

Učební materiály jsou zatím testovány na školních skupinách, nejvíc se jich uskuteční na podzim v předvánočním čase, kdy do saské metropole míří školní výlety.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související