Starším lidem bez zaměstnání pomáhají v Lounech a Žatci. Například vzdělávacími kurzy

7. únor 2020 12:13

Projekt „Aktivní po pětapadesáti“ má pomoct lidem evidovaným na úřadu práce najít práci. Půlroční kurzy se konají střídavě v Lounech a Žatci, a nabízejí teoretickou přípravu i rekvalifikaci a případně půlroční dotaci firmám, které absolventy z Lounska zaměstnají. Aktuální kurz začal v Lounech.

Naučit se pracovat s počítačem, získat osvědčení pro práci chůvy, nebo dotaci pro zaměstnavatele – třeba restauratéra, který hledá sílu do kuchyně. Taková je motivace lidí středního věku z Loun a okolí, kteří zasedli do lavic malé učebny vzdělávacího centra Podkrušnohoří v Lounech, kam docházejí na zhruba měsíční motivační modul.

„My lektoři je chceme nějakým způsobem motivovat a pomoci jim při hledání práce. Dozví se také věci, související s možností předčasného odchodu do důchodu. Řešíme i dluhové věci,“ vysvětluje lektorka Zdeňka Venclíčková Baranniková.

Po měsíční teorii následuje konkrétní rekvalifikace. „Můžeme nabídnout rekvalifikační kurzy obsluhy osobního počítače, pro práci v sociálních službách nebo chůvy. Také můžeme formou nákupu nabídnout kurz na strážného, obsluhu vysokozdvižného vozíku nebo účetnictví,“ říká Petra Todtová z lounské pobočky.

Do aktuálního cyklu se přihlásili lidé z Loun a okolí, třeba z Lenešic nebo Dobroměřic.

Projekt „Aktivní po pětapadesáti“ školí také asistenty pedagoga, dohledovou službu pro školy nebo pracovníky pro domovy pro seniorů.

Spustit audio

Související