Srážek se zvěří ve Zlínském kraji dvojnásobně přibylo, nejrizikovější je silnice nedaleko Kroměříže

6. květen 2022 14:04

Podle centra dopravního výzkumu se po koronavirové pauze začal na silnice vracet větší provoz a tím vznikl i vyšší počet srážek se zvěří. Meziročně se tento počet nehod zdvojnásobil.

Ve Zlínském kraji se meziročně zdvojnásobil počet srážek motorových vozidel se zvěří. Vyplývá to ze statistiky pojišťovny Generali a Centra dopravního výzkumu, která sleduje takzvaný Srna index.

Od října 2021 do března 2022 v kraji autoři statistiky evidovali 647 srážek se zvěří. To znamená, že na silnicích v tomto regionu srazilo auto nějaké zvíře zhruba na každém třetím kilometru. V průměru tak škody na zdraví a životech vyšly přes deset a půl tisíce korun na jeden kilometr silnice.

Největší riziko srážky se zvěří na silnicích ve Zlínském kraji je nedaleko Kotojed na Kroměřížsku, konkrétně na silnici mezi Kotojedy a Těšnovským potokem. Na jediném místě o délce 176 metrů došlo ve sledovaném období k sedmi nehodám o celkové škodě 230 000 korun.

Meziroční nárůst počtu nehod se zvěří ve Zlínském kraji

Podle centra dopravního výzkumu se už loni na podzim a pak od začátku letošního roku začal po koronavirové pauze na silnice vracet větší provoz a tím také vznikl vyšší počet srážek se zvěří. Meziročně se tak tento počet nehod zdvojnásobil. V republikovém průměru je na tom Zlínský kraj výrazně hůře. Zatímco zde jsou to výše zmíněné zhruba tři kilometry, celostátně vychází srážka se zvěří na každý šestý kilometr. Celkové škody na zdraví, životech a majetku aktuálně na východní Moravě dosáhly bezmála třiadvaceti milionů korun.

Co by měl dělat řidič, který zvěř srazí?

Řidič, který srazí zvěř, musí jako při každé jiné nehodě na silnici označit vozidlo, zajistit případné ošetření zraněných a přivolat policii. Následky srážky je dobré pokud možno zdokumentovat fotograficky. Zraněnou zvěř ze silnice nikdy nemá sám odklízet, protože může způsobit zranění pro změnu ona jemu. V žádném případě není možné si sraženou zvěř ponechat. Ponechání si zvířete by z pohledu zákona mohlo být hodnoceno jako pytláctví. Právo manipulace mají myslivci.

Spustit audio

Související