Soustředěný poslech na trase Brno–Praha. Tohle je nejlepší tuzemská hudba roku 2023 podle Radia Wave

11. prosinec 2023

Pokud vaše životy s koncem roku doprovází potřeba bilancovat, možná si říkáte: co že se nám to letos urodilo na české hudební scéně? A protože Radio Wave je tu od toho, abyste nic zásadního neprošvihli, v aktuálním dílu podcastu Vlna si poslechneme výběr těch nejpovedenějších tuzemských alb letošního roku. Vybrali je hudbou žijící členové naší redakce.

yanntray & kvítek – KASPAR HAUSER

Label: Butterclub / MIKE ROFT
Datum vydání: 13. května

„Jak yanntray tak i kvítek jsou pro mě docela zjevením současné scény, která je někde na pomezí rapu, popu a alternativy. Do jejich tvorby se dá – i za tu jejich zatím krátkou kariéru – hodně nořit a hledat tam různé věci. Střídají se tu taneční pasáže s hodně hypnotickými synťákovými plochami, zároveň jsou tu samply v různých jazycích. Ty texty jsou ohromně imaginativní a zároveň ten svět strašně dobře zachycují. Z té desky je cítit, že ti hudebníci tam fungují pro ten svět jako jenom nějaké médium. Dovedu se na to napojit,“ říká hudební publicistka Aneta Martínková.

Amelie Siba – Gently Double A

Label: self-released
Datum vydání: 31. března

„Po něžném bedroom popu, který jsme si s její tvorbou nejspíš všichni spojovali, na tomhle albu dovoluje sama sobě cítit vztek. A ten ji posouvá do úplně nových poloh. Gently Double A je samo o sobě silný album, ale pro mě osobně je nejsilnější právě ta její transformace, hrozně jsem v tom nacházela moje přelomové období, kdy jsem si v určitém věku řekla: ‚a dost, takhle se mnou prostě nikdo zametat nebude‘,“ říká redaktorka publicistiky Sarah Abulkasim.

sinks – born into this only to get through this

Label: Korobushka Records
Datum vydání: 14. listopadu

„Ta deska je plná zmaru. Je psána o věcech, které textaře Antonína štvou. Řeší se tady kapitalismus, nastavení společnosti, naše nahraditelnost, dnešní tlak na výkon. Je to taková kombinace noise rocku a špetky postpunku. Brněnské kytarové trio sinks nabízí výrazné syrové riffy,“ říká moderátorka Martina Foldynová.

NIVVA – Hideout

Label: self-released
Datum vydání: 26. listopadu

„S image téhle enigmatické zpěvačky se pojí digitální avatar, který ji zastupuje nejen v rámci vizuálů třeba na sociálních sítích, ale také na koncertech. Na Hideout jsou ke slyšení Aid Kidovy klubové beaty, orchestrální aranže, ale taky třeba noise a ambient. NIVVA přináší vhled do nitra umělé inteligence, pokud vůbec v případě AI lze o nějakém nitru mluvit. Pilotní singl Sirens jsem si pouštěl možná víckrát než jakýkoliv jiný tuzemský track letoška,“ říká hudební dramaturg Filip Černý.

mat213 – Party in Prague

Label: Championship Music
Datum vydání: 23. června

„Jeho deska Party in Prague je pro mě takovou nadějí českého popu, i když mat213 možná ani do těch mainstreamových vod neaspiruje . Ta chytlavost, přístupnost a energie, která je fakt úplně pro všechny, se nevylučuje se sofistikovaným songwriterstvím,“ říká moderátorka a externí redaktorka Tereza Havlínková.

Loudz1 – LOUDZ ONE

Label: Virgin Music
Datum vydání: 3. listopadu

„Pražský rapper Loudz1 je pro mě člověk, který geniálně ukazuje, jak se dá rap cítit. Na nic si totiž nehraje, je to v těch tracích hodně slyšet. Jeho lyrika je zajímavá vypravěčsky, ale taky v tom, jaké reference a rýmy dokáže do svých textů dostat. Celkově se podle mě vyplatí kariéru Loudz1 sledovat,“ říká hudební redaktor Matěj Dvořák.

Jak je na tom postpunková rapová scéna a co nás hudebně přivádí do Brna? Uspokojí české publikum digitální avatar? Poslechněte si výběr top domácích nahrávek roku 2023 podle Radia Wave v podcastu Vlna!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.