Součástí adventní výzdoby Hradce Králové jsou i tři vánoční smrky

29. listopad 2017 11:25

Symbol Vánoc už je v Hradci Králové. Na Velké náměstí dopravili pracovníci technických služeb  zhruba šedesátiletý smrk ztepilý. Cesta velkého vánočního nákladu přes hradecké centrum až před Katedrálu svatého Ducha byla bez komplikací. Smrk se poprvé rozsvítí v sobotu navečer.

Zhruba šedesátiletý smrk ztepilý je z Myslbekovy ulice na Slezském předměstí a je od soukromého dárce z jeho vlastní zahrady. Tam techničtí pracovníci strom uřízli, naložili na tahač a odvezli ho na Velké náměstí.

Podle Technických služeb i dopravce byla cesta absolutně bez problémů. Řidiči byli vstřícní a dvoutunovému vánočnímu nákladu dávali přednost, vyhýbali se tak, aby náklad mohl bez problémů projet. Cesta nebyla dlouhá a tak nikde nenastal žádný karambol. Na náměstí ho technici upevnili na tři lana a pomocí jeřábu ho přemístili z plošiny. Pak byl vložen do kotvící jámy.

Více říká za Technické služby Daniel Jeřábek: „Jednak je ten strom samozřejmě zasazen do trubky do kotevního systému, který je v náměstí a není vidět, protože je v podzemí. Tam se zaklínuje dřevěnými klíny. A doplňkový kotevní systém, to je ocelová konstrukce, která má ještě vzpěry tak, aby byl strom zajištěn na dvou místech. Protože nejnamáhanější je ten kmen těsně nad zemí."

Symbol Vánoc na Velkém náměstí je 13 metrů vysoký a váží 2 tuny. Ozdobený je led-diodami, na špici stromu je hvěda a přes den ho budou zdobit vánoční barevné koule.

Symbol Vánoc už je v Hradci Králové

Technické služby vybíraly vánoční stromy s předstihem a s velkou pečlivostí. Trendem posledních let je kácení vánočních stromů na pozemcích a zahradách soukromých vlastníků, kteří stromy městu sami nabízejí.

Více k výběru kvalitního vánočního stromu dodává Daniel Jeřábek: „Nejhůře se vybírá ten největší strom. Protože velkých a pěkných stromů mají lidé v zahradách málo. Navíc poslední dva roky byly velmi suché a ve městě jsme zaznamenali u smrků poškození kůrovcem. Nabídek tedy bylo relativně hodně, ale těch pěkných stromů je zase relativně málo."

Součástí vánoční výzdoby města jsou i dva vánoční smrky na dalších dvou hradeckých náměstích, na Masarykově a na náměstí 28. října. Adventní výzdoba se rozsvítí v podvečer první adventní neděle, v sobotu 2. prosince.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio