Soška Panny Marie v kostele ve Štípě na Zlínsku má zajímavý příběh a skrývá i jednu dosud nezveřejněnou záhadu

Poutní Kostel Narození Panny Marie ve Štípě na Zlínsku září růžovou barvou. Při cestě ze Zlína do zoologické zahrady Lešná ho nemůžete minout. Rozhodně také stojí za to se právě ve Štípě zastavit.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Ve Štípě na Zlínsku mají hned dva kostely. Ten starší, který vedle nového vypadá spíše jako malá kaple, je spojený s legendou o místní sošce Panny Marie. Ta se z něj ztratila a později byla znovu nalezena nedaleko v poli. Podle duchovního správce Štípy Františka Sedláčka má 650 až 680 let a objeveny byly další podivné okolnosti, které byly dosud známé jen restaurátorům. Například to, že poloha Ježíška na této soše byla částečně změněna. Tomografické snímky ukázaly, že v pase byly odřezány od těla nožičky a jeho tělo bylo posunuto z ležící do sedící polohy.

Kostely ve Štípě mají i zajímavé historické souvislosti. Ve starém kostele najdete náhrobní desky babičky a dědečka Lukrécie Nekešové z Landecka roku 1508. Ta tu měla v roce 1609 svatbu s Albrechtem s Valdštejna a právě díky ní tu stojí i kostel nový. Lukrécie byla majitelkou velkých okolních panství a před svou smrtí si přála, aby zde Albrecht postavil kostel. Ten, protože ji velmi miloval, se několik let po její smrti do této stavby pustil.

Ostatky Lukrécie tu ale nenajdete, je pohřbena společně s Albrechtem v Jičíně. Proč? A jaké je spojení mezi Štípou a věznicí ve Valdicích? I to se dozvíte v dalším dílu z cyklu Záhady a tajemství Zlínského kraje, který pro vás připravili redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková a odborník na cestovní ruch Zdeněk Urbanovský.

Spustit audio

Související