Sommelier Karel Tomášek vám prozradí jednoduchý trik, jak neomylně zhodnotit kvalitu vína

4. červen 2020

Letos se uskuteční již 14. ročník oblíbené tradiční vinařské akce: Hradecký pohár vína. Konat se bude v původně plánovaném termínu 11.-12. června. Nad akcí převzal záštitu hlavní epidemiolog České republiky Prof. MUDr. Roman Prymula CSc., Ph.D.

Karel Tomášek je hlavním sommelierem Vinných sklepů Kutná Hora a to i přesto, že žije až v Podkrkonoší. „Celý život jsem se živil úplně něčím jiným, pracoval jsem ve finančním sektoru. Ale už před těmi mnoha lety jsem věděl, že tam nechci zůstat do konce života. Víno jsem měl jako velkého koníčka."

Čtěte také

Teplota vína by měla zohledňovat jeho strukturu, dobu zrání i specifický způsob výroby. Obecně platí, že teplota pro podávání bílých vín je nižší než u červených vín. To pomáhá ke zdůraznění jejich svěžesti. Vyšší teplota červených vín zjemňuje třísloviny a napomáhá k uvolnění aromatických látek.

Často se však bílá vína podávají příliš studená a červená naopak příliš teplá, což v obou případech značně snižuje možnost je dokonale vychutnat. Teplota podávaného vína by měla být vždy o něco nižší než je ideální teplota pro konzumaci. Víno po nalití do sklenic se totiž velmi rychle zahřívá.

Jak neomylně zhodnotit kvalitu vína? (ilustrační foto)

Dnes již také neplatí dříve uplatňované pravidlo, že se červená vína podávají při pokojové teplotě. Běžná pokojová teplota přesahuje 20 °C, což má u vína za následek, že se zvýrazňuje alkohol na úkor ovocných složek.

Kde dobré víno ochutnat?

Skvělou příležitostí je veřejná ochutnávka vzorků z Hradeckého poháru vína. Hradecký pohár je jednou z nejvýznamnějších soutěží v České republice, letos se koná již 14. ročník. Vee čtvrtek 11. června proběhne hodnocení vzorků zkušenými degustátory a následně v pátek 12. června bude mít možnost ochutnat ty samé vzorky veřejnost a porovnat tak své hodnocení s certifikovanými degustátory.

VINUM GRADECENSE - HRADECKÝ POHÁR VÍNA - 11. a 12. června 2020

Počet míst je omezen podle aktuálně platného nařízení, proto sledujte stránky www.poharvina.cz, kde jsou informace o možnosti rezervace míst.

Samotná akce se bude konat v kongresovém sále hotelu Černigov a přilehlých venkovních prostorách v pátek 12. června od 15 hodin.

Jak poznat kvalitní víno

Obecně platí staré dobré „dá sa pít" a „nedá sa pít" nebo jednoduše chutná a nechutná. Pokud se ale chcete opravdu zaměřit na to, jak kvalitní víno máte ve skleničce, odhalím vám 4 atributy, které mají všechna vysoce ceněná vína. Prozradím i jednoduchý trik, jak neomylně zhodnotit kvalitu vína, který zvládne úplně každý.

Nejdříve je třeba si uvědomit, že existují dvě dimenze hodnocení vína:

Subjektivní = chutná/nechutná ta závisí na vašich osobních chuťových preferencích.
Objektivní = hodnocení kvality, jedná se o objektivně pozorovatelné chuťové a aromatické projevy vína.

Jak neomylně zhodnotit kvalitu vína? (ilustrační foto)

Takže se může velmi jednoduše stát, že vám nebude chutnat vysoce kvalitní víno hodnocené, které opěvují znalci vína. Ale na tom není vůbec nic špatného. Jednoduše je to víno, které neodpovídá vašim chuťovým preferencím. Ale objektivním faktem je, že se jedná o vysoce kvalitní víno.

Jak jednoduše zhodnotit kvalitu vína? "Test času"

"Test času" vám pomůže s hodnocením objektivních kvalit vína. Klidně si jej vyzkoušejte s vínem, které doma běžně pijete. Mimochodem zajímavé je to vyzkoušet třeba i na víně, které jste dostali darem - poznáte, jak moc to s vámi dárci mysleli vážně.

V čem spočívá trik s "testem času"?

Jednoduše v tom, že nalejete do skleničky asi 0,5 dcl vína, tak na 2-3 doušky. K vínu si na začátku čichnete a ochutnáte jej. Uděláte si na víno nějaký názor.

Čtěte také

A teď přijde ta těžká část. Skleničku necháte na asi 15-20 minut jen tak stát. Co se stane? Víno se otevře díky kontaktu se vzduchem a zteplá. Tím nám odhalí své silné a slabé stránky.

Po zhruba 15-20 minutách si k vínu znova čichněte a ochutnejte ho. Může nastat jeden ze 3 scénářů, který vám prozradí, jak je na tom s kvalitou:

Víno nižší kvality = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno horší, než bylo na začátku. Osobně mu říkám "bazénové víno" a jednoduchá rada je hodně jej vychladit a rychle vypít.

Víno příjemné na domácí popíjení = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno stejně dobré jako na začátku. Nevystupuje z něj nic nepříjemného ani v chuti, ani ve vůni. Většinou se jedná o dobrý poměr kvality a ceny a jde o víno, které vám udělá radost při běžném popíjení doma a nezklame ani návštěvu.

Velké víno = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno ještě lepší, než bylo na začátku. Objevujete v něm další úrovně chuti a vůně, baví vás užívat si jeho noblesy a komplexity. Takové víno většinou kritici hodnotí nad 90 bodů ze 100 a přinese vám krásné zážitky.

Blanka Malá a Karel Tomášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Karlem Tomáškem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související