Smůlovatá dálnice D49. Stále chybí stavební povolení na hlavní trasu

21. květen 2020 06:44

Další část D55 u Otrokovic se staví bez problémů

Zhruba dva roky zdržely žaloby ekologů pokračování stavby dálnice R49 z Fryštáku do Lípy na Zlínsku. Soud nakonec námitky odmítl.

Čtěte také

 „Na dálnici D 49 se práce nedělají tak, jak bychom si to představovali, protože stále nemáme vydané stavební povolení na hlavní trasu. Takže práce, které se tam dělají, jsou pouze na okolních, podružných objektech, jako jsou inženýrské sítě, přeložky silnic nižších tříd, potoků, kanalizací, meliorací. Ale na D 55jsou veselejší zprávy, na obchvatu Otrokovic pracujeme usilovně, podle harmonogramu, ta stavba šlape, nemáme tam problémy,“ řekl ředitel zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek

 Jaké jsou Vaše další priority a co Vás čeká do konce roku?

Z těch velkých staveb ještě v letošním roce chceme zahájit pokračování D 55 úsekem 07 mezi Babicemi a Starým Městem, kdy soutěžíme zhotovitele stavby a na podzim bychom stavbu chtěli začít stavět. My jsme tam v minulých měsících provedli odstranění ornice, vykácení celého toho úseku, teď tam probíhá pyroprůzkum, začíná tam probíhat archeologický průzkum teď s teplými dny, takže stavba jede podle harmonogramu. Potom další stavba, která bohužel bude mít velké omezení, bude rekonstrukce Nábřeží Dukelských hrdinů v Rožnově pod Radhoštěm, ta bude zavřená až do konce roku pro veškerou těžkou dopravu nebo nákladní dopravu silnice 1/35, což je vlastně průtah Rožnovem. Z dalších akcí ještě můžu vzpomenout, co už děláme okružní křižovatku ve Valašské Polance, velkou rekonstrukci opěrné zdi na 1/49 u Bratřejova, včetně mostu, dále děláme sanaci opěrné zdi u Sachovy Studánky na 1/35 nad Horní Bečvou.

 Omezila, případně zpomalila Vaší práci současná situace?

V březnu došlo k omezení prací. Ve chvíli, kdy začala pandemie a byl vyhlášený nouzový stav, tak jsme na to nebyli připraveni, nebyly ochranné pracovní prostředky, ze dne na den se zavřely ubytovny, restaurace. A většina pracovníků, kteří pracují na našich stavbách, zvláště těch velkých jako je obchvat Otrokovic, nejsou místní, jednak jsou ze Slovenska, z jiných částí Moravy a využívají těchto služeb, takže my jsme tam na 14 dnů museli přerušit práce. Nicméně s tím, že byla mírná zima, teď to jaro nám taky přeje, nemáme deštivo, nemáme mokro, tak nějaké mírné zpoždění, které jsme tam v březnu nabrali, tak jsme v dubnu a části května dohnali, takže jsme spokojeni.

 

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související