Službu zimních nocleháren letos využilo mnohem víc žen než dříve

2. duben 2024 08:40

Ztráta práce nebo neshody v rodině: to jsou nejčastější příčiny, proč v regionu někdo skončí na ulici a v zimě vyhledá pomoc Armády spásy. Sezóna zimních nocleháren teď končí a jejich zaměstnanci už spočítali, že počet těch, kterým pomohli, přesáhl dva a půl tisíce. Do azylových domů v Ostravě, Havířově, Opavě a Krnově taky v zimě zamířilo mnohem více žen než dřív. Podrobnosti nám řekl ředitel sociálních služeb Armády spásy v našem kraji Tomáš Hruška.

Jak si nárůst počtu žen v nepříznivé situaci vysvětlujete?

Jde o celkové změny v demografii a těch faktorů je hodně. Například úřady práce méně proplácí ubytovny a těch ubytoven ubývá a ony se ty ženy nějak emancipují, takže zkrátka už je ten poměr vyrovnanější.

Kromě toho, že potřebným poskytnete nocleh, umíte je i nasměrovat zpátky k běžnému životu?

Nasměřovat zpátky k běžnému životu je v podstatě hlavní cíl sociálních služeb. Naším cílem není, aby k nám chodili, ale naopak, aby bydleli a nepotřebovali nás. A docela často se nám to daří, jinak by se nám tady lidé hromadili. A těch dva a půl tisíce lidí by se k nám ani nevešlo.

Hledají u vás lidi bez přístřeší pomoc i po skončení zimy?

My máme noclehárnu otevřenou nepřetržitě. Ta zimní sezona je specifická v tom, že máme třeba v Ostravě dalších 50 míst navíc každou noc. Ale jinak pomoc poskytujeme nepřetržitě 365 dní v roce.

Spustit audio