Sledujte předpověď počasí. Ochrana ovocných stromů před jarními mrazíky se musí aplikovat dva dny před jejich nástupem

22. březen 2024

Jarní mrazíky dělají ovocnářům těžkou hlavu. Teď ubližují především meruňkám. Stromy je nutné ošetřit včas. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Co ty mrazíky? Dají se nějak zmenšit, aby neškodily? Nebo dokonce od ovocných stromů odklonit? To jsou dotazy, na které nyní často odpovídám. Na omezení účinku mrazíků je doporučené ošetření měďnatými přípravky. V nabídce hobby prodejen je jen jeden, s hydroxidem měďnatým jako aktivní látkou. Účinkuje pouze tehdy, pokud se použije dva dny před nastupujícími mrazíky.

Noc po ošetření (a možná i tu další) se mrazuodolnost ošetřených stromů snižuje. Teprve, když bakterie, které na stromě jsou a měď je zlikviduje, uschnou a přestanou být částečkou, na které se mohou mrazy ‚uhnízdit‘, začne ochrana fungovat. Ošetření se obnovuje po dešti.

Jarní mrazíky

Menší koruny ovocných stromů je možné zabalit do vícenásobné vrstvy netkané textilie. Vzhledem k tomu, že mrazíky obyčejně bývají v bezvětrném počasí, pomůže i větrák, kterým rozvíříme vzduch okolo stromů. Používá se k promíchávání vrchního teplejšího vzduchu se spodním studeným. Víření se dá automaticky přerušovat spínacími nebo časovacími hodinami.

Kdo má moderní kapkovou závlahu, může použít i speciální mlžící trysky, které musí běžet celou dobu, kdy mrzne. Pět minut je hraniční doba, po jakou se může občas mlžení přerušit. Tady fungují energetické vlastnosti přechodu vody v led a pak opačně.

Přípravky, které se používají na ošetření nových výhonů, mají za úkol zpevnit pletiva, zbavit je části vody, mají zahustit buněčné šťávy, aby nezmrzaly při 0 °C, ale třeba až při - 2 °C. Už se objevují a časem jistě přijdou na řadu výsledky šlechtění, na kterých se v oblasti ochrany před mrazíky pracuje.“

Spustit audio