Slavnosti svátku matek na zámku v Holovousích = oslava mateřské lásky. Charitativní akce pro všechny

9. květen 2024

Pozveme vás na velmi zajímavou akci, která se koná v neděli 12. května na zámku v Holovousích na Jičínsku. Jedná se o 1. ročník charitativní akce Slavnosti svátku matek. Určitě se dobře pobavíte a navíc, pokud přijdete, pomůžete Azylovému domu pro matky s dětmi v Hradci Králové, kam poputuje výtěžek ze vstupného.

Více nám řeknou naši hosté, tedy Ilona Kovářová, která dlouhodobě pro pěstounskou péči pracuje, a její syn Adam Herman, student muzikálového zpěvu a herectví na Mezinárodní konzervatoři v Praze. Ten zorganizoval celý nedělní program.

Ilona Kovářová a Adam Herman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co všechno jste na neděli připravili?
Ilona Kovářová: Všechny zveme co nejsrdečněji na naši první charitativní akci Slavnosti svátku matek, která se bude konat v Holovousích od 11:00 do 19:00 hodin. Půjde o setkání několika souborů, zpívat bude můj syn Adam Herman a jeho hosté. On také připravil dramaturgii celého programu.
Adam Herman: Celodenní program je velmi pestrý. Bude tam kouzelník, tanečnice, historický tanec, také vernisáž výstavy. Je toho opravdu hodně. Přichystány jsou i různé soutěže, takže se na to moc těšíme. My prostě chceme oslavit mateřskou lásku.

Slaví se MDŽ a Den dětí, ale Svátek matek příliš ne. Tak jsme se odhodlali to napravit a všechny maminky a babičky oslavit. Všechny zveme.
Ilona Kovářová, pěstounská péče

Adame, co nám v neděli zazpíváte?
Adam Herman: Budou to známé muzikálové i popové písně. Pozval jsem také krásné hosty, své kamarádky a kolegyně ze školy, dvojčata Říhovy, a také kamaráda Martina Broniše, který také zazpívá. Na celý ten den se velmi těším, protože to bude naše první tak velká akce. Těším se, že přijde hodně dětí a maminek, tetiček či babiček. Na všechny, kteří dorazí.

Čtěte také

Proč jste se rozhodli uspořádat oslavu pro maminky a babičky? Také pro maminky pěstounky.
Ilona Kovářová: Já jsem pěstounkou už 24 let, takže je mi tohle téma velice blízké. A rozhodli jsme se pro tyto oslavy proto, že k Svátku matek se bohužel koná naprosté minimum akcí. Na maminky se zapomíná. Slaví se MDŽ nebo Den dětí, ale Svátek matek se příliš neslaví. Tak jsme se odhodlali to napravit a všechny maminky a babičky oslavit. Všichni jsou zváni.

A proč se akce koná na zámku v Holovousích?
Ilona Kovářová: Na zámku v Holovousích dříve sídlil Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, kde šlechtily odrůdy jablíček. Ústav si však nedaleko postavil svůj nový objekt, své nové sídlo, kam se přestěhoval. Zámek zůstal prázdný a postupně chátral. Před dvěma lety ho zakoupili dva majitelé, Miroslav Gebas a David Lokvenc. Ti se snaží tento prostor zvelebovat, pořádají v něm nejrůznější akce, také svatby. Je tam i možnost ubytování. V okolí budovy je nádherný zámecký park, kouzelný areál. My jsme zámek spolu se synem navštívili a rozhodli jsme se tam udělat charitativní den. Oba jsme již dlouhé roky členy dvou historických souborů, Spolku historických tanců Hradec Králové a Souboru historického tance Mariane z Libčic nad Vltavou, tak jsme se rozhodli tyto aktivity spojit.

Bude to naše první tak velká akce. Těším se, že na Svátek matek přijde hodně dětí a maminek, tetiček či babiček. Na všechny, kteří dorazí.
Adam Herman, student muzikálového zpěvu a herectví

Paní Ilono, představte nám svoji velkou pěstounskou rodinu. Máte tři děti v pěstounské péči a dvě své vlastní, biologické dcery. Proč jste se vlastně rozhodli před lety pustit do pěstounské péče a rozšířit řady své rodiny?
Ilona Kovářová: Měli jsme dvě biologické dcery s mým druhým manželem a on si přál syna. A jelikož jsme poznali rodinu, která měla v péči děti, tenkrát se ještě tolik o pěstounské péči nevědělo, známější byla adopce, tak oni nás seznámili s tím, jak to chodí. Vzali nás na návštěvu do jednoho dětského domova, do kojeneckého ústavu, kde se nám tedy rozbušila srdce. A rozhodli jsme se pro pěstounskou péči.

Čtěte také

Adama jste si vzali v kolika letech do péče? Kolik mu bylo?
Ilona Kovářová: Měl 2,5 roku. Byl to takový náš předvánoční dárek.

Vy si Adame něco z té doby pamatujete?
Adam Herman: Vůbec ne. Teď je mi čerstvě 18 let, takže to už si nepamatuji. Ale myslím si, že jsem měl v pěstounské rodině u mamky krásné dětství. A jsem tam, kde jsem.

Řekli vám rodiče, že jste pěstounské dítě?
Adam Herman: To jsme vůbec neřešili. My jsme to spolu s bratrem potom samozřejmě věděli, ale člověk to pak ani nevnímá.

Jaké to je, když potom vidíte, že se dětem daří? Adam studuje pražskou konzervatoř u Daniely Šinkorové, například i Daniel Hůlka ho učil. Jak pak vnímáte, když z nich vyrostou tak šikovní mladí lidé?
Ilona Kovářová: Je to úžasný pocit. Je to opravdu odměna za všechno. Jsem na oba dva chlapce moc pyšná, na Adama i na jeho bratra Rendu. Dokázali toho velmi mnoho.

Ilona Kovářová a Adam Herman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak přijďte v neděli 12. května na zámek v Holovousích, kde bude od 11 do 19 hodin připravena oslava mateřské lásky. Všechny zvou Ilona Kovářová a Adam Hermann.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.