Šindele vzácného dřevěného kostela sv. Mikuláše v Hradci Králové získají svůj první ochranný nátěr

19. květen 2021 09:24

Pracovníci začali před zahájením letní sezóny aplikovat ochranný nátěr na dřevěný kostel sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech. Měl by přispět k životnosti šindele. Před vlastním nanášením museli pracovníci specializované firmy udělat ještě další řadu prací. 

Čtěte také

„V první řadě probíhalo čištění tlakovou vodou a mechanické odstranění mechů a lišejníků," říká natěrač Petr Holub, který momentálně se svým kolegou na kostele pracuje.

Po vyčištění se muselo počkat až bude mít dřevo požadovanou vlhkost pro nátěr, který se provádí nástřikem a ještě před samotnou aplikací nátěru se šindel očistil od napadaného listí a semen ze stromů.
„Je to lazura, která se vpíjí do dřeva a je mastná. Takže když ji aplikujeme, tak to dřevo uzavře, vsaje se dovnitř a déšť po tom povrchu sklouzne."

Pokud by ale začalo pršet, tak se s prací musí skončit a počkat až neošetřené dřevo opět vyschne.

Na kostele budou dvě vrstvy nátěru a na první pohled dřevo díky práci mírně ztmavne.
„A prokreslí se struktura dřeva. Bude to vypadat podobně, jako když byl ten šindel čerstvě položený."

Hlavním důvodem nátěru je podle vedoucího odboru památkové péče Jana Falty za KDU-ČSL ochrana proti povětrnostním vlivům. Před asi 2 lety se kostel dočkal komplexní obnovy a vyměněny byly například všechny šindele.

Čtěte také

Pokud by se nátěr udělal hned po položení, tak by to nemělo takový efekt, jako to má teď.
„Podle metodiky Národního památkového ústavu se šindelové střechy mají natírat až několik let po položení. Kdy se přirozenou cestou ty povrchové vrstvy pryskyřic a všech dalších přírodních látek ze dřeva vymyjí a potom šindel lépe saje onen povrchový nátěr."

Starost o kostel ale touto prací nekončí i nadále se bude sledovat jeho stav a očišťovat například vnější plášť.
„Měla by se kontrolovat celistvost povrchu střešní konstrukce a také vyhodnocovat, kdy nastane správný čas pro další nátěr."

Ochranný nátěr, který město vyjde na 240 tisíc korun, by měli pracovníci specializované firmy dokončit v následujících dnech podle počasí.

Spustit audio

Související