Sdílená kola nextbike v Pardubicích po čtyřech letech končí

24. duben 2024 15:17

V Pardubicích skončí po čtyřech letech provoz sdílených kol. Společnost nextbike se rozhodla, že na začátku května kola odveze, momentálně jich je ve městě kolem 150.

Podle Tomáše Karpova ze společnosti je zásadní podpora měst, jinde v republice je služba sdílených kol dotovaná. V Pardubicích se obě strany nedomluvily. „Museli jsme se nějak rozhodnout, po pečlivém zvážení, jestli je to udržitelné. Bohužel v Pardubicích dál pokračovat nemůžeme. Nepovedlo se nám zavést spolupráci s městem Pardubice, v jiných městech po celé České republice se nám to podařilo,“ řekl Karpov.

Pardubice na kola nepřispějí

V roce 2020, kdy firma v květnu zahájila v Pardubicích provoz, bylo 15 minut zdarma. V roce 2021 společnost žádala radnici o 1,5 milionu korun jako podmínku pro to, aby nadále bylo půjčení kola první čtvrt hodinu zadarmo. Jeden z náměstků primátora tehdy navrhl kompromisních 600 000 korun, radní ale částku neschválili.

„Samozřejmě bychom se rádi do Pardubic vrátili, pokud najdeme cestu. Budeme se snažit komunikovat s radnicí. Třeba se nám podaří domluvit na příští rok,“ řekl Karpov. Například hradecká radnice provoz sdílených kol podporuje, dodal.

Čtěte také

Město firma oslovila nedávno se stejným požadavkem, chtěla dotaci na provoz 1,5 milionu korun. „Přišli, že chtějí 1,5 milionu korun, nebo skončí. Je to trošku možná nátlak. Řešili jsme to s dopravním podnikem, protože pro MHD je to jistá forma konkurence. I když já sdílená kola vnímám jako službu pro lidi. Bavili jsme se o tom, že by sdílená kola byla součástí veřejné dopravy,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Nápad je v začátcích, pokud by sdílená kola v Pardubicích znovu fungovala, nemusí jít jenom o nextbike, ale také jinou firmu, dodal primátor Nadrchal.

Sdílená kola nextbike fungují v kraji ještě v České Třebové a Moravské Třebové, a to od loňského jara, finance na provoz dala města i Pardubický kraj. V dotačních pravidlech kraje jsou vyjmutá statutární města. Pardubice tak o krajskou dotaci žádat nemohou.

Pokud lidé mají kredity v mobilní aplikaci, nepřijdou o ně. „Kredity neexpirují, uživatelé je můžou využít po celé České republice, jsme ve 42 městech. V případě, že mají měsíční tarify, ty se na konci měsíce ukončí a nebudou se prodlužovat. Pokud mají uživatelé dlouhodobější kupony, spojíme se s nimi kvůli kompenzaci,“ dodal Karpov.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související