Sakra, ten chlapík si za naše peníze čte, popisoval svůj den moderátor Jakub Železný. Teď v Událostech končí

7. prosinec 2023

Jakuba Železného lidé znají z České televize, kde provází hlavní zpravodajskou relací a na ČT24 pořadem Události, komentáře. Moderátor ale oznámil, že v pořadech končí. Poslechněte si, co řekl o své práci v rozhovoru pro Český rozhlas České Budějovice.

Jak se takové televizní zprávy dělají? „Těžce. Čím dál tím hůř, řekl bych, ale to bych si stěžoval, a to bych nerad. Je to ale zodpovědná práce – ačkoli to zní jako fráze, já to tak beru. A tak, jak se vyvíjí svět, jak se vyvíjejí technologie a jak se vyvíjejí události kolem nás, se musíme vyvíjet i my novináři v televizi veřejné služby,“ odpovídá Jakub Železný.

Příprava na moderování večerních Událostí začíná mnohem dříve. „Kdyby mě někdo viděl během dne, logicky by si řekl: Sakra, ten chlapík si za naše peníze čte. Moderátor toho ale musí hodně načíst, musí toho hodně vědět, hodně vidět, musí si dávat věci do souvislostí. A já jsem rád, když si mohu reportáž projít dopředu. Mám-li ji uvádět, tak ji chci uvést nějakým způsobem, dát ji do nějakého kontextu,“ líčí moderátor.

Pracovní den Jakuba Železného je tedy naplněný, jak sám říká, spoustou pídění se po informacích. „A to, co pak vidí divák večer, je už třešnička na dortu. A navíc je to práce za obrovský tým,“ zdůrazňuje, „my moderátoři jsme vidět, ale za námi je velký tým lidí, bez kterých by to nešlo. Zase to možná zní jako fráze, ale je opravdu důležité mít za sebou lidi, kterým můžete důvěřovat.“

Čtěte také

Jakub Železný při své přípravě pracuje i s texty, které mu autoři jednotlivých reportáží vkládají do úst. „Pokud jsou to texty pro mě, tak si je samozřejmě všechny přečtu. Nejsem ale zdaleka tak pečlivý jako moje kolegyně a kamarádka Marcela Augustová, která v tom vždycky dlouho leží a písmenko po písmenku skládá tak, aby to bylo úplně správně – a pak je to také v jejím podání vidět. Já některé texty jenom prolétnu, jindy si větu otočím, udělám něco, co budu víc já. Ale aniž bych posunul význam nebo do toho vsunul nějakou svou stopu, která by byla za hranou toho, co můžu. To se snažím nedělat,“ dodává.

Hlavní zpravodajská relace České televize začíná v 19 hodin. Ta je podle Jakuba Železného poskládána tak, jak stanovil editor. „Pokud se ale bavíme o Událostech, komentářích, které začínají v deset večer, tam je to hodně o moderátorovi a o symbióze editora s moderátorem. Když se shodneme na pořadí zpráv a příspěvků tak, že pořad má linku, i mně se líp moderuje. A na to většinou editor slyší, protože ví, že ve studiu jsem i za něj,“ říká.

A jak se moderátor večerního vysílání vypořádává s tím, že vrcholný výkon dne musí podat až v jeho závěru? Co dalšího se skrývá v zákulisí televizní práce? Celý rozhovor s moderátorem Jakubem Železným si poslechněte online.

Spustit audio

Související