Sadaři v Ústeckém kraji v těchto dnech bojují s mrazivým počasím. Obávají se o letošní úrodu

23. duben 2024 10:49

Pěstitelé ovoce v Česku se obávají o letošní úrodu. Mrazivému počasí v těchto dnech totiž zasáhlo vinice a sady v Ústeckém kraji. Rozkvetlé stromy se proto ovocnáři snaží ochránit nejrůznějšími způsoby.

Podle ovocnářů byla noc z pondělí na úterý zatím nejchladnější za poslední týden – o půlnoci se proto v třešňovém a švestkovém sadu rozhořely parafínové svíce. Na jednom hektaru jich hořelo zhruba 200 – při tomto množství svící se tak podle ovocnáře Karla Heřmana teplota v sadu zvýší až o tři stupně Celsia.

Teploty v noci na 23. dubna podle ovocnářů klesaly až k pěti stupňům pod nulou. Přitápění svícemi je ale podle Karla Heřmana drahý špás – proto je využili v sadech jen na čtyřech hektarech ze 120. Svíce pro jeden hektar sadů totiž vyjdou na zhruba 50 000 korun.

Stromy podle sadařů kvetly v průměru o tři týdny dříve, než je jinak běžné – meruňky a třešně už odkvetly. V květu zasáhly mrazy především jádroviny, tedy hrušně a jabloně.

Podle sadařky Aleny Petráskové jsou ale drobné plody peckovin, tedy například meruněk či třešní, na mrazy ještě citlivější než květy, proto se pěstitelé snaží vší silou ochránit především právě ty.

Nejnižší teplota v Ústeckém kraji byla zatím naměřena u Lkáně na Litoměřicku, a to minus šest stupňů Celsia.

Mrazy škodí ovosnářům po celém Česku

Mrazy podle předsedy ovocnářské unie Martina Ludvíka postihly všechny druhy ovoce, a to napříč celým Českem.

„Bohužel předpokládáme, že letošní mrazy úrodu ovoce ovlivní, a to poměrně významně. Ještě se nedají sečíst škody, které budou, ale budou to pravděpodobně škody velmi vysoké, protože to mrazivé období trvá několik dní,“ uvedl Ludvík.

První škody by mohly být viditelné už koncem týdne.

Spustit audio

Související