S ničím se moc nepárat! Po hlavě do toho skáčou hudební novinky Kim Gordon, Kennyho Masona a dalších

13. březen 2024

Kim Gordon, basačka z kultovní kapely Sonic Youth, experimentuje s novým zvukem na desce The Collective, podobně jako britský rapper Jawnino, který oznamuje novinku u labelu True Panther. Americký rap v novinkové rotaci Radia Wave zastupuje Kenny Mason, ten navíc sampluje obskurní vokální trio Love Apple. Velkoformátový pop doručila zpěvačka Ariana Grande a dobří chlapci Boy Wonder a Dušan Vlk střídají flows na novém rapovém bangeru. 

Kim Gordon - BYE BYE!

Credits: Kim Gordon, Jeremiah Raisen, Justin L. Raisen
Label: Matador
Album: The Collective

Ikona hlučného rocku, basačka kultovních Sonic Youth Kim Gordon, vydala své druhé sólové album. Deska The Collective navazuje na No Home Record z roku 2019 a na produkci se i tentokrát podílel Justin Raisen - ten je známý svými spolupracemi s Charli XCX nebo rapperem Lil Yachtym. Album kombinuje trapové beaty se zkreslenými hlukovými plochami a už teď v březnu se o něm mluví jako o jedné z nejdůležitějších hudebních událostí tohoto roku. Z alba plného paranoidních hypnotických hymen vybíráme do rotace už první singl Bye Bye. V něm hudenice rezignovaně recituje seznam věcí, které si balí na odjezd a ačkoliv se to z popisu nezdá, jde o strhující záležitost. „Krém na ruce, krém na tělo, řasenka, vibrátor. Pa pa.“

Kenny Mason - JUMPIN IN

Credits: Edwin Kenneth Green Jr., Edward Maclin Cooper III, Louis Edward Ragland, Valerie Ogeltree
Label: RCA
Album: 9

Atlantský rapper Kenny Mason se s názvy svých desek moc nepáře. Po loňském EPčku nazvaném číslovkou 6 Mason ohlásil na polovinu března nové dlouhohrající album, které pojmenoval pro změnu číslovkou 9. Nahrávku ohlašuje dvojsingl Jumpin In / Us. První skladba nás zaujala víc, produkoval ji atlantský beatmaker Coupe, který dříve spolupracoval hlavně s Young Nudym. Pro Masona uvařil beat samplující píseň Guess I Always Knew od skupiny Love Apple. Obskurní dívčí vokální trio z konce 70. let natočilo jediné eponymní album, které oficiálně vyšlo až na začátku minulé dekády, a dnes se považuje za ztracený poklad lo-fi soulu. Mason do jejich refrénu rapuje o své cestě vzhůru a náklonnosti k vrhání se po hlavě do všech příležitostí, jež se mu naskytnou.

Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)

Credits: Ariana Grande, Ilya Salmanzadeh, Max Martin
Label: Republic
Album: Eternal Sunshine

Nová deska Ariany Grande Eternal Sunshine vychází s nadšenými recenzemi, které hovoří o jejím doposud nejlepším počinu. Dlouhohrající album inspirované snímkem Věčný svit neposkvrněné mysli otevírá osobní témata rozvodu, nově nalezené lásky i silných reakcí veřejnosti. Zmíněný snímek potom cituje ve videoklipu k druhému singlu We Can't Be Friends, v němž si po boku Grande zahrál i populární herec Evan Peters (Dahmer). Samotná skladba, na které se producentsky podíleli hitmakeři Max Martin a Šintaró Jasuda, zvukově odkazuje k nejdojemnější elektropopové hymně Dancing On My Own švédské ikony Robyn, se kterou koneckonců Martin na počátku kariéry spolupracoval. Píseň zároveň v basové lince příjemně navrací do hry acidové syntezátory (TB-303).

Jawnino - Lost My Brain

Credits: Jawnino, HNRO
Label: True Panther
Album: 40

Maskovaný grimeový rapper Jawnino přichází s dalším trackem, který potvrzuje, že britská scéna má nový velký talent. Lost My Brain je explozivní mix dubstepu, drum’n’bassu a grimeu s chytlavým refrénem. O produkci se postaral HNRO. Track ohlašuje projekt nazvaný 40, který vyjde na konci března. Ačkoliv o něm Jawnino nechce mluvit jako o svém debutovém albu, nejspíš bychom za něj mohli kolekci patnácti nových skladeb považovat. Písně tematicky svazují rapperovy vzpomínky na vyrůstání v Londýně – mísí se tu noční procházky po městě, bolestivá kocovina po večírku i mladá láska. Všechno nakonec dokázal napěchovat už do singlu Lost My Brain, který je o jedné divoké noci.

Boy Wonder - Dobrý chlapec ft. Dusan Vlk

Credits: Denis Klučerovský, Lukáš Jedlička, Anaheim, Botz
Label: Ty Nikdy / Warner
Album: Dobrý chlapec ft. Dusan Vlk single

O tom, že je Boy Wonder „Dobrý chlapec“ není vůbec pochyb a vědí to fanoušci jeho desek Špinavý poet nebo Single Player. Přesně před dvěma lety vydal Wonder po dlouhé pauze album Jeseň 2015: Človek z planéty Zem, vloni přidal další nahrávku Single Player a vypadá to, že jeho tvůrčí krize je zažehnána. Potvrzením je i nový singl Dobrý chlapec, kde hostuje Dušan Vlk, současná slovenská rapová kometa. Do beatu od producentské dvojice Anaheim a Botz si spolu notují na téma svobody a nutnosti věřit v to, že všechno bude dobré. „Moje lepší já, těším se, že tě znovu uvidím,“ říká Boy Wonder v doprovodném textu. V klipu režiséra Adam the Human se oba rappeři objevují v růžových kuklách, které zpopularizoval právě Dušan Vlk. Singl vyšel na labelu Ty Nikdy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.