S dobrými sousedy se musí jednat i o problémech, říká hejtman Martin Půta

„Vážím si dobrých sousedských vztahů s Polskem, ale to neznamená, že když máme nějaký problém, že se o něm nemá hovořit,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí.

Naráží tak na plánované rozšíření těžby uhlí v oblasti dolu Turów, kvůli kterému dojde k výraznému snížení vydatnosti vodních zdrojů, popřípadě i vysychání některých z nich. V současné době dochází k jednání s Polskem, které by mělo problém s pitnou vodou vyřešit.

„Potěšilo mě, že ministr životního prostředí Richard Brabec vyjednal minulý týden s polským protějškem Janem Szyszkem, že vznikne jakási pracovní skupina, která bude řešit hlavní problém ohrožení pitné vody,“ říká Martin Půta a pokračuje: „Pevně věřím, že ta jednání přispějí k nějaké dohodě, ke kompromisu, který pro obyvatele Frýdlantska, Hrádecka a Chrastavska nebude znamenat ohrožení zásobování pitnou vodou.“

V případě, že se pitnou vodu nepodaří ochránit, plánuje se předem postavit vodovody, které umožní zásobování pitnou vodou ve zmiňovaných oblastech. „Na jednáních zazněl jasný závazek polského ministra životního prostředí, který se přihlásil k tomu, že pokud by skutečně měření prokázala, že může být nedostatek pitné vody, polská strana je připravena kompenzovat, zaplatit případné rozšíření vodovodu a kanalizací dotčených území,“ popisuje Martin Půta a dodává: „Z toho mám radost, protože takhle se podle mě chovají dobří sousedé a s dobrými sousedy se musí jednat i o problémech.“

Poslechněte si záznam rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s Martinem Půtou, hejtmanem Libereckého kraje a dozvíte se třeba i to, v jaké fázi je územní vyrovnání s Polskem, které se řeší už od roku 1956. Ničím nerušený poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio