Rok 1922: Baník, do toho! Za historií slavného fotbalového klubu

28. srpen 2018

Se čtyřmi tituly čtvrtý nejúspěšnější domácí klub po pražském trojlístku Sparta, Slavia a Dukla – takový je legendární fotbalový klub FC Baník Ostrava. Ke čtyřem ligovým titulům přidal během svého trvání také pět vítězství v Českém poháru a v roce 1989 i zisk Středoevropského poháru.

Historie klubu se začala psát 8. září 1922, kdy byl založen celek SK Slezská Ostrava; do první ligy poprvé nakoukl v roce 1937. Po druhé světové válce se už jako Baník stal tradičním účastníkem nejvyšší soutěže, kterou nakrátko opustil jen v letech 1949 a 1966.

Hadamczikova éra

Jeho nejslavnější éra je úzce spjata se jménem trenéra Evžena Hadamczika, který po premiérovém titulu v roce 1976 dovedl Ostravu k dalším dvěma domácím triumfům i k účasti v Poháru mistrů evropských zemí (v sezoně 1980/1981 se Baník probojoval do čtvrtfinále) a v semifinále Poháru vítězů pohárů v sezoně 1948/1979.

Tomáš Řepka, fotbalista

Dres Baníku tehdy oblékali Rostislav Vojáček, Verner Lička či Václav Daněk, kteří se zařadili po bok klubových legend Miroslava Wieceka, Tomáše Pospíchala či Františka Schmuckera. První a dosud jediný samostatný titul vybojoval v roce 2004 tým kolem reprezentantů Reného Bolfa, Marka Heinze či Miroslava Matušoviče.

Proslulost získala ostravskému celku kvalitní práce s talenty, k jeho nejznámějším odchovancům patří Pavel Srníček, Tomáš Řepka, Tomáš Galásek, Marek Jankulovski, Milan Baroš a další.

Těsně před krachem

Zhruba od roku 2008 měl klub vážné ekonomické problémy, do kterých se dostal pod vedením bývalých majitelů Daniela Vacka a Tomáše Petery; čelil několika insolvenčním návrhům, v roce 2013 ho od krachu zachránilo město, jež od něj odkoupilo za zhruba 115 milionů korun stadion na Bazalech; v roce 2015 musel Baník po 56 letech Bazaly opustit.

V lednu 2016 klub koupil podnikatel Václav Brabec, v téže době Ostrava po padesáti letech sestoupila do druhé ligy, kterou odehrála v sezoně 2016/2017. O neutuchající podpoře fanoušků svědčí, že právě v této době se podařilo dvakrát vyprodat stadion.

Od sezony 2017/2018 hraje Baník opět první ligu. „Pro místní lidi Baník skutečně něco znamená. To není jen nějaký stadion, nějaké výsledky a nějací fotbalisté. Je to tradice, historie,“ řekl před časem skalní fanoušek Baníku a písničkář Jaromír Nohavica.

Založení slavného fotbalového klubu v roce 1922 v hospodě U Dubu připomene dokudrama autorů Michala Becka a Jana Mazance. V režii Simony Nyitrayové účinkují Ivo Marták, Miroslav Kudela, Albert Čuba a Vladimír Polák.

Za historii a současností fotbalového Baníku se pak přímo do Ostravy vypraví Eva Kézrová.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.