Rok 1978: Vladimír Remek letí do vesmíru, jako 87. člověk na světě

26. červenec 2018

Byl vůbec prvním kosmonautem na světě jiné než ruské nebo americké národnosti: Vladimír Remek. Jeho let byl dlouhou dobu prezentován jako příklad československo-sovětské spolupráce, stejně dlouho se ale diskutovalo, proč byl vybrán právě on.

Vojenský pilot Vladimír Remek se stal 87. člověkem na naší planetě, který se podíval do vesmíru – a to díky spolupráci Československa s tehdejším Sovětským svazem v rámci programu Interkosmos. Historie Remkovy cesty do vesmíru se začala psát v roce 1976, když vojenští lékaři povolali na lékařské prohlídky osmdesát pilotů.

Čtyři vybraní, jeden vítěz

Hustým sítem prohlídek prošli čtyři, mezi nimi byl kromě Remka a Oldřicha Pelčáka i pozdější šéf českého letectva Ladislav Klíma a Michal Vondroušek. Po mnohaměsíčním tvrdém výcviku dvou posádek nakonec jen několik dnů před startem Praha rozhodla, že do vesmíru se vydá Remek. Letěl s velitelem Alexejem Gubarevem na palubě kosmické lodi Sojuz 28.

Během pobytu ve vesmíru provedl řadu experimentů připravených československými vědci. Kosmická loď s Remkem na palubě měla původně odstartovat v pro komunisty symbolický den 25. února, tedy výročí takzvaného Vítězného února, kvůli technickým problémům se však od kosmodromu v kazašské stepi odlepila 2. března 1978.

Po startu pak zamířila k orbitálnímu komplexu Saljut, na němž kosmonauti strávili osm dní vyplněných prací, ale i televizním přenosem. Na Zem se první mezinárodní vesmírná posádka vrátila 10. března 1978. Remek ve vesmíru strávil 7 dní, 22 hodin a 18 minut.

Dodnes je řada lidí přesvědčena, že Remek byl nominovaný protekčně, jeho otec byl tehdy velitelem československého letectva a poslancem Federálního shromáždění. Remkovi blízcí kolegové si to nemyslí. A právě o tom je i dokudrama scenáristy Antonína Pelíška, v němž novinář dělá rozhovor s Miloslavem Martenkem, plukovníkem ve výslužbě, který byl v 70. letech jedním z instruktorů leteckého pluku v Plané u Českých Budějovic, kde se setkal s tehdy začínajícím stíhačem Vladimírem Remkem. V režii Martiny Schlegelové účinkují Pavel Oubram a Petr Červinka.

Na další okolnosti Remkova letu se pak Markéta Ševčíková zeptá ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.