Rohlíčky, perníčky, rumové koule, Mrazík a S čerty nejsou žerty. Takové Vánoce má rád Petr Bende

13. prosinec 2016

Petr Bende nemá manažery, má vlastní produkci a proto ví, kde všude visí. „Kontroluji se, jestli jsem tam, kde mám být, ale jenom z pracovního hlediska. To, že mi někdo na plakáty ve městech namaluje knír, je super. Já své děti, pětileté a sedmileté, nabádám, aby mi na podpisové karty, které mám doma, domalovaly, co je napadne. Několik karet mám schovaných, to jsou úplná umělecká díla. Kromě kníru mám uši, větší oči a rohy,“ smál se Petr Bende v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Svou práci má rád, žije svůj sen, užívá si i rozhovory, autogramiády. „Jediné, co mi vadí, je cestování. Za prosinec najezdíme stovky, možná tisíce kilometrů. Za celý rok taky a mně přijde, že ty cesty se čím dál více zpomalují, než abychom se v dálnicích rozšiřovali, tak se shlukujeme, na silnicích je čím dál víc aut. Člověk musí vyjíždět o dvě hodiny dřív, aby pořád počítal s tím, že se může na cestě něco stát,“ vysvětluje Petr Bende.

Vánoční strom neopadá, když máte kvalitní stojan

Jak to vypadá o vánočních svátcích v rodině Petra Bende? „Vánoční strom jsme se syny zdobili včera. To neopadá, musíte mít kvalitní stojan, do kterého se vejde dost vody. Pohádky nesmí chybět, začíná to Mrazíkem, to je klasika. Mám rád S čerty nejsou žerty, taky se těším na nové pohádky, ale nesmí to být moc přeplácané těmi 3D efekty. U starých pohádek to nebylo potřeba, stačil dobrý příběh, krásně natočené, skvělí herci a fungovalo to,“ uvažuje Petr Bende a dodává, že nesmí chybět rohlíčky, perníčky a rumové koule.

Zahráli první sloku z Yesterday a jeli domů

Petr Bende letos podvacáté jede vánoční šňůru. „Snažím se lidi vzít z toho předvánočního shonu, aby se zastavili, hrajeme koledy, každý rok nabízíme jiný program. Je to připravené jako divadelní představení, máme svůj zvuk, svá světla. Myslím, že si lidé odpočinou,“ usmívá se Petr Bende. I letos ho doprovodí pěvecké soubory z míst, kde zahraje.

Sám chodil do pěveckého sboru ve Zbraslavi u Brna, kde se odehrál i první vánoční koncert před dvaceti lety. „Jmenovali jsme se Saturn, vedl nás tehdy soudruh Tesařík. Byl podrývač komunistické strany, učil nás samé zakázané písně. Měli jsme jediný zájezd do Rosic u Brna, to bylo asi třicet kilometrů, jeli jsme autobusem na pěveckou soutěž, všichni už týden dopředu měli průjem, byly tam renomované sbory. Všechny zpívaly sovětské písně a my? Yesterday od Beatles, což byla zakázaná záležitost. Dali jsme první sloku a první refrén, stopli nás a jeli jsme domů,“ směje se při vzpomínce Petr Bende.

Celý rok děti pilně cvičí, aby mohly zpívat s Petrem

A jak vypadá spolupráce s místními sbory na jeho vánočních koncertech? „Pokud hrajeme v novém městě, oslovím promotéra, který koncert organizuje, aby mi natipoval nový pěvecký sbor z toho místa, protože mě baví propojovat místní publikum. Já jim potom zpracuji noty, nahrávku, texty označíme, celý rok pilně cvičí, hodinu, dvě před koncertem se sejdeme, dáme si zkoušku, děti jsou natěšený, a večer jedeme naostro,“ vypráví Petr Bende.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio