Rodiče v České Třebové mohou vysadit jabloň svým novorozeným dětem

24. červenec 2023 09:30

Rodiče v České Třebové na Orlickoústecku mohou vysadit ovocný strom svým novorozeným dětem. Město to nabízí rodinám, kterým se dítě narodilo loni nebo letos. Stromy porostou v parku Javorka.

Pozemek je v zadní části parku mezi cvičištěm kynologů a zástavbou v Kozlovské ulici. Radnice tam má připravený návrh pro výsadbu několika řad ovocných stromů, místo pojmenuje Sad Třebováčků. Zájemci o výsadbu musí mít trvalé bydliště v České Třebové.

Podzimní akce

„Pro obyvatele města je to možnost, jak se aktivně zapojit do tvorby veřejného prostranství. Věřím, že se nám v budoucnu podaří připravit další projekty, při nichž se budeme na tvorbě veřejných prostranství spolupodílet," řekla místostarostka Petra Válková (3PK). Sázení stromů se uskuteční na přelomu října a listopadu, v návrhu je 43 různých jabloní.

Čtěte také

Půjde o odrůdy jablek Matčino, Malinové holovouské, Panenské české, Sudetská reneta a Ontario. Vybrané jabloně se do lokality hodí, měly by tam prospívat. Sad bude kvést postupně, a bude tak na pohled atraktivní delší dobu. Odrůdy odborníci vybrali také s ohledem na chuť plodů, uvedla radnice.

Do projektu se mohou registrovat rodiče dětí narozených v roce 2022 a 2023. Po registraci ve formuláři obdrží termín sázení jejich stromu a další instrukce. Strom si v určený čas přijdou vysadit sami, k dispozici jim na místě bude jabloň, náčiní a poradí jim také odborník.

autor: Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související