Říkáme wow! Ochotně se ztrácíme v novinkách Cringe Prince, Benny The Butcher či Eriky de Casier

17. leden 2024

Americký raper Benny the Butcher připravuje fanoušky skladbou Bron na nový projekt. Hudebník Kid Cudi vydal své deváté album Insano. Americká popová hvězda Ariana Grande se vrací s novým tanečním trackem yes,and? a dánská zpěvačka Erika de Casier vydává breakbeatový track Lucky. Polská alternativní rocková skupina Wczasy se připomíná EPčkem Program a český raper Cringe Prince servíruje dvě nové EP. Wow!

Benny The Butcher – Bron

Credits: Chauncey Hollis, Francisco Barraza Rodriguez, Jeremie Pennick
Label: Def Jam
Album: Bron single

Rapper Benny The Butcher byl zatím známý hlavně jako bratranec slavnějších rapperů Westside Gunn a Conway The Machine, s nimiž tvoří hiphopový kolektiv Griselda. Teď je na cestě k většímu zviditelnění, společný track s Drakem se nakonec oficiálního vydání nedočkal, ale Benny v polovině ledna vydal své čtvrté studiové album Everybody Can't Go. Deska se odkládala od loňského léta a po jeho boku se zde objevuje třeba Lil Wayne. Hlavně ale album z velké části produkoval hitmaker Hit-Boy, který místo svých typických soulových samplů volí tentokrát podstatně syrovější produkci.

Kid Cudi – Wow ft. A$AP Rocky

Credits: Carl Taylor, Oladipo Omishore, Paul Irizarry, Rakim Mayers, Scott Mescudi
Label: Republic Records
Album: INSANO

Deváté studiové album Kida Cudiho nazvané Insano je napěchované hity i slavnými hosty (Travis Scott, Pharrell Williams, Lil Yachty), rapoví fanoušci a novináři ale zatím řeší hlavně sloku ze skladby Wow. V ní se objevuje ASAP Rocky a podle diskuzí na sociálních sítích se v ní otírá o Drakea, který se nedávno na desce For All The Dogs otřel o Rockyho manželku Rihannu. O beat skladby se postaral Dot da Genius. Kid Cudi deskou naplnil nahrávací smlouvu, kterou měl s vydavatelstvím Republic, kde byl od roku 2009, kdy jeho kariéra vystřelila deskou Man on the Moon: The End of Day. V postu na Instagramu, kterým desku uvedl, Kid Cudi mluví o tom, že po patnácti letech na scéně má pocit, že je pořád na začátku a nebojí se konkurence mladší rapperů. „Budete to milovat,“ říká a dosavadní ohlasy na desky potvrzují, že se trefil.

Erika de Casier – Lucky

Credits: Anesha Birchett, Antea Birchett, Delisha Thomas, Dernst Emile, Erika de Casier, LaShawn Daniels, Rodney Jerkins
Label: 4AD
Album: Lucky single

Narodila se v Portugalsku, ale vyrůstala v Dánsku. Zpěvačka a producentka Erika de Casier konečně prorazila díky album Sensational z roku 2020, na které už v únoru naváže albem Still. Ohlásila ho novým singlem Lucky, který osobitým způsobem míchá breakbeat se zasněnými syntezátory a vokálem. Chystaná deska Still nabídne „devadesátkami nasáklý retro-futurismus“ a objeví se na ní i They Hate Change, Shygirl nebo Blood Orange. Erika de Casier si nedávno odnesla výroční dánskou hudební cenu v kategorii songwriterů, mohla za to hlavně její autorská účast na posledním EPčku korejské skupiny NewJeans, kde se podílela na většině písní.

Wczasy – Patrzymy

Credits: Bartłomiej Maczaluk, Jakub Żwirełło
Label: Thin Man Records
Album: Program EP

Tento týden do rotace nasazujeme i piosenku od našich polských sousedů. Duo Wczasy je na alternativní polské scéně hodně populární, českým posluchačům a posluchačkám ho představili třeba organizátoři festivalu Pop Messe na jednom z klubových warm upů. Cold wavové uskupení, které do současnosti přenáší zvuk osmdesátých let, má venku čerstvé EPčko Program, na kterém tematizuje úmornou postmoderní každodennost. Nasazujeme z něj track Patrzymy, tedy v překladu Díváme se.

Ariana Grande – yes, and?

Credits: Ariana Grande, Ilya Salmanzadeh, Max Martin
Label: Republic Records
Album: yes, and? single

Čtyři roky od šesté desky Positions ohlašuje návrat na vrchol hitparád zpěvačka, textařka, producentka a také herečka (v novém filmu Wicked) Ariana Grande. Na novince yes, and? se Grande vrací za osvědčenou dvojicí Maxem Martinem a Ilyou Salmanzadehem, se kterými vytvořila v minulosti hity jako Into You nebo No Tears Left To Cry. Na třech a půl minutách přitom dává velmi sebevědomě najevo, že nás čeká výrazný sonický posun. Po několika trap-popových deskách se do popředí dostává devadesátkový house a singl tak cituje klasické popové hity Madonny (Vogue) nebo dua Mel and Kim (Respectable). Videoklip potom odkazuje ke klipu Pauly Abdul a její písni Cold-Hearted Snake. V textu, který Grande napsala sama, zvedá prostředníček kritikům a trollům, kteří mají potřebu se vrtat v jejím osobním životě.

Cringe Prince – Ztrácim se jak McFLy

Credits: Jakub Kaderabek
Label: Zombrex Music
Album: deepfried EP

Český underground reprezentuje novými EP v Ústí narozen a v Praze působící rapový šlechtic a producent Cringe Prince. Jeho debutové album DRUM vydal teprve vloni, přesto lyricky zní, jakoby měl za sebou odrapovanou alespoň dekádu. Nyní na začátku roku 2024 obdařil fans nákladem hned dvou EP Ace of Spades a deepfried. Obě EPs mají osobitý styl pokojíčkového producenta. Můžete zde slyšet atmosférické synťáky, táhlé jazzové samply a přímočarý rap plný chytlavých improvizovaných pasáží. Z EP deepfried jsme nakonec vybrali track Ztrácim se jak McFLy, ve kterém se doopravdy krásně ztratíte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.