Řidičský průkaz si vyřídíte i mimo trvalé bydliště a navíc nepotřebujete papírovou fotografii

3. červenec 2018 10:39

První úřední den, během kterého si mohli zájemci vyřídit žádost o nový řidičský průkaz kdekoli bez ohledu na trvalé bydliště, přinesl o něco víc lidí na přepážkách. A také o něco delší čekání. Ale například v Hradci Králové i přes drobné technické nedostatky nového systému zvládali v pondělí vyřídit žádosti bez dramatického nárůstu čekací doby.

Podle mluvčího magistrátu města Hradce Králové Petra Vinkláře sice nešlo o nic zásadního, komplikace se ale přesto objevily: „Ty technické problémy, které se budou samozřejmě postupně odlaďovat, souvisely s načítáním fotografií, které již úřady mají v souvislosti například s občanskými průkazy nebo cestovními pasy. Takže v tuto chvíli to přepážky řeší fotodokumentací přímo na místě."

To znamenalo určité zdržení, ale nakonec určitě ne v řádu desítek minut. V Hradci Králové se magistrát připravuje i na to, že se situace může opakovat a místo provizorní zástěny na fotografování se chystá přímo na odboru dopravy vybudovat zástěnu pevnou, kterou bude možné využít i v budoucnu.

Řidič za volantem

Podle Lenky Rezkové z tiskového odboru minsiterstva dopravy byl v prvních hodinách fungování nového systému na přepážkách zvýšený zájem klientů. Tohle jsou statistiky za celou republiku: „Během dopoledních hodin si přišlo řidičský průkaz vyřídit celkem 6328 lisí, což je o 1300 lidí víc, než bývá denní maximum."

Před cestou na dovolenou se vyplatí zkontrolovat platnost řidičského průkazu

Zkontrolujte si platnost řidičského průkazu, vyhnete se pokutě

Radioporadna: Robert Vacek, projektový manažer silničního provozu. Téma: řidičské průkazy - platnost, skupiny, harmonizační kódy, řidické průkazy v zahraničí. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Uvolnění místní příslušnost jako takové přepážky v Hradci Králové nezahltilo - podle údajů ministerstva si za dopoledne vyřídily v krajském městě své doklady tři desítky lidí, kteří využili možnosti podat žádost i jinde, než v místě svého trvalého bydliště. Čekání se ale i tak protáhlo zhruba na hodinu.

„30 čísel je přede mnou. Takže odhaduji, že to bude minimálně na 3/4 hodiny. Tak jdu na půl hodiny pryč a doufám, že mezitím na mne nepřijde řada," odhadovala Petra, která si byla podat žádost o výměnu řidičského průkazu za nový.

Naštvaný řidič (ilustrační foto)

A v Hradci Králové by čekání nemělo být delší ani v dalších dnech, přestože začíná doba dovolených, říká Petr Vinklář: „Musíme si samozřejmě poradit. Dovolené jsou jak na straně klientů, tak i na straně úřadů. A úřad je na to připravený."

V některých menších městech, kde mají nedostatek úředníků na přepážkách, může být situace jiná, na přesnější odhady je ale po jednom dni fungování zatím brzy.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související