Řidiči převozových sanitek z krnovské nemocnice prochází speciálním výcvikem

4. prosinec 2023 07:20

První polovina řidičů krnovských sanitek má za sebou kurzy bezpečné jízdy. Pro všechny šoféry svých převozových sanitek je v Ostravě organizuje tamní nemocnice. Měsíčně tam přepraví přes 1500 pacientů.

Martin Vícha jezdí se sanitkou 12 let, předtím řídil u policie. Za speciální výcvik je rád, navíc ho potěšil i příval sněhu, který je v na Krnovsku běžný. „Pro mne dnes je důležitá věc – ne v malé rychlosti, ale v té větší rychlosti si vyzkoušet, jak se ta sanitka chová. Abych pak mohl reagovat. To je pro mne velký přínos,“ říká.

Řidiči v nemocnici ročně najezdí desítky tisíc kilometrů, většinou jezdí s pacientem. Proto si na polygonu museli sami roli nemocného člověka vyzkoušet. „Pacienty musíme vézt tak, aby to pro ně nebyl špatný zážitek, ale aby to byla pěkná jízda,“ dodává ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Ostravské centrum bezpečné jízdy podle ředitele Dalimila Fryče řidiče připravovalo krizové situace. Rychlé brždění a smyk.

Krnovská nemocnice chce proškolit všechny své řidiče. Kurz pro šoféry ze všech krajských zdravotnických zařízení chce podpořit i Moravskoslezský kraj. Zvažuje, že příští rok vypíše i dotace. Za ty by se bezpečnou jízdu mohli učit dobrovolní hasiči.

Spustit audio