Režisér Tomáš Luňák chystá dokument o zákulisí a historii Zlín Film Festivalu. Přispět můžete i vy

Na nově vznikajícím dokumentu o zlínském filmovém festivalu k jeho šedesátému výročí se můžete podílet i vy. V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín to řekl jeho režisér Tomáš Luňák.

Aktuálně připravujete pro Českou televizi dokument k šedesátému výročí Zlín Film Festivalu. Jak daleko jste v přípravách?

Od 24. února začneme natáčet ve Velkém kině ve Zlíně. Tam začneme nabírat rozhovory, jak s lidmi ze zákulisí festivalu, tak s lidmi, s obyvateli města Zlína, kteří tím festivalem prošli. Protože já sám, když si vybavím úplně první vzpomínku na ten festival, tak si vzpomenu na ten týden v květnu, kdy najednou všechny školy měly alespoň jedno dopoledne volné, protože šly do kina. A myslím si, že tím festivalem za uplynulých šedesát let prošlo celé město. A o tom, jak festival ovlivnil město a jak město ovlivnilo ten festival, by měl být ten dokument.

Festival nese podtitul Návrat do budoucnosti. Promítne se to i do toho dokumentu?

Čtěte také

Zřejmě moc ne, protože mé bádání se týká více minulosti, protože my budeme reflektovat těch 59 ročníků festivalu. Je tam spousta krásných paralel, že ten festival měl třicet let za minulé éry, za socialismu a teď má třicet let za té nové éry. To se nám krásně překlápí. Se na to můžeme dívat i jak ten festival pracoval v těch jednotlivých obdobích s dětským divákem, jako komu kdo sloužil. Zároveň se výrazně změnila důležitost zlínských ateliérů, které dřív sloužily jako takové centrum tvorby pro mládež. Což dnes není. Dnes je to evropské centrum tvorby pro mládež někde jinde a vůbec, kde je ta budoucnost, to je taková jediná věc, které se budeme dotýkat, že se budeme ptát tvůrců, ale i diváků. Jaké filmy jim chybí a jaké dětské filmy je ovlivnily.

Pro svůj dokument žádáte o pomoc i veřejnost. Po čem přesně pátráte?

My pátráme po materiálech jak fotografických, po lidech, kteří fotili nebo zaznamenávali festival. Kdyby kdokoli měl nějaký takový záznam nebo fotografie v domácích archivech měl.

Čili hlavně fotografie?

Hlavně fotografie, ale může se to týkat i nějakých amatérských filmových záznamů. A pak je druhá věc, že my budeme většinu těch rozhovorů natáčet ve Velkém kině ve Zlíně a budeme se snažit všechny ty lidi znovu vrátit do sedaček toho kina a neděláme mezi nimi rozdíly. Tedy mezi lidmi, kteří ten festival organizovali, pořádali nebo připravovali, a mezi lidmi, kteří někdy v historii ten festival navštívili. Rádi bychom tedy vyzvali obyvatele města Zlína, kdyby kdokoli měl čas od pondělí 24. února do středy 26. února, si na chvilku sednout před kameru a podělit se s námi o svůj zážitek z festivalu, tak budeme jenom rádi. Protože my se snažíme vytvořit jakousi mozaiku vzpomínek.

Termín je jasný. A kdy se tedy případní zájemci mohou dostavit k Velkému kinu?

Není to tak, že by se dostavili k Velkému kinu, ale na stránkách festivalu je tato výzva. A tam je i kontaktní osoba, u které je potřeba se přihlásit, protože my ten harmonogram zatím nějak utváříme a potřebujeme vědět, v kolik hodin by tam ti konkrétní lidé přišli, aby tam nedocházelo k nějakým frontám. Budeme ale rádi za každého, kdo rád zavzpomíná.

autoři: Tomáš Patrick Hyánek , Pavel Vacek
Spustit audio

Související