Řek Zorba, Titanic, Tenkrát na Západě. Světové filmové evergreeny hraje André Rieu a jeho orchestr

19. červenec 2021

Po nějaké době si přijdou na své příznivci světově oblíbeného holandského houslisty a dirigenta André Rieu. I když se tento rodák z Maastrichtu proslavil zejména jako interpret Straussových valčíků, jeho záběr je mnohem širší a zasáhl i oblast filmových evergreenů.

V pořadu Vlídné tóny vám budeme hrát ze staršího filmového kompilačního alba André Rieu nazvaného At The Movies.

První filmová melodie, kterou jsme od orchestru André Rieu vybrali, zavede krajů, kam někteří jezdí regenerovat své síly nebo poznávat pozoruhodnosti starověku. V této zemi se odehrává děj filmu Řek Zorba, který v polovině 60. let obletěl celý svět.

Čtěte také

Anglický spisovatel Basil, ztělesněný hercem Alanem Batesem, zápasí s tvůrčí krizí, a aby osvěžil fantazii, odjíždí na Krétu, tedy jihovýchod Evropy, který není až tak zasažen produkty civilizace a středostavovskou morálkou.

Na vesnici však čekají netušené události. Jednak se zamiluje do krásné, ale zpočátku nepřístupné mladé vdovy, jednak ho cesta sblíží se svérázným, postarším, avšak nesmírně vitálním horníkem Zorbou, jemuž propůjčil tvář Anthony Quinn.

Dramatický děj filmu je smířlivě a podmanivě zarámován závěrečnou scénou, při níž si zemitý Zorba i mladý intelektuál z ciziny zatančí sirtaki.  A tuto slavnou melodii řeckého skladatele Mikise Theodorakise si v líbivém podání orchestru André Rieu můžete poslechnout společně s dalšími slavnými evergreeny filmového původu, skladbami ze snímků Titanic, Snídaně u Tiffanyho, Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Tenkrát na Západě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související